« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

Iznenadni povratak ‘otpisanih’

Hillary Clinton i John McCain osvojili su demokratske i republikanske predizbore u New Hampshireu

ANKETE su predviđale poraz Hillary Clinton, dok je McCainova kampanja otpisana još prošlog ljeta
ANKETE su predviđale poraz Hillary Clinton, dok je McCainova kampanja otpisana još prošlog ljeta (AFP)

SENATORICA Hillary Clinton i senator John McCain osvojili su u utorak demokratske i republikanske predizbore u saveznoj državi New Hampshire na sjeveroistoku SAD-a, osiguravši prijeko potreban poticaj svojim kampanjama, uzdrmanim prošlotjednim porazima u Iowi.

Hillary Clinton, koja je u posljednjim anketama zaostajala za senatorom Barackom Obamom za devet posto glasova, uspjela je odnijeti tijesnu pobjedu sa 39 prema 37 posto glasova, prema rezultatima sa 95 posto birališta u New Hampshireu. Pristaše su je u sjedištu kampanje u Manchesteru, glavnom gradu New Hampshirea, dočekali povicima ‘comeback kid' (povratnik iz poraza), što se u Americi iznimno cijeni. -Večeras sam došla punoga srca... Tijekom prošloga tjedna slušala sam vas i u tom procesu pronašla svoj vlastiti glas. Sada zajedno dajmo Americi vrstu povratka kakvu je New Hampshire upravo dao meni - rekla je Clinton, uz oduševljene pozdrave pristaša.

Bakino proročanstvo
Baka američkog senatora i predsjedničkog kandidata Baracka Obame, 85-godišnja Sara Hussein koja živi u Keniji, izjavila je kako je njezin unuk ‘osoba puna iznenađenja' te da će se brzo oporaviti od poraza što ga je doživio na demokratskim predizborima u New Hampshireu i postati prvi čovjek Amerike. 

Johna McCaina, 71-godišnjeg senatora iz Arizone čija je kampanja otpisivana prošloga ljeta, njegovi su pobornici dočekali uzvicima ‘Mac is back' (Mac se vratio). - Pokazali smo im što znači povratak. Kada su nas stručnjaci otpisivali, rekao sam im ‘ja ću ići u New Hampshire, gdje glasači ne daju da vi odlučujete umjesto njih - rekao je razdragani McCaine. On je svojio 37 posto glasova, pet posto više od Mitta Romneya, bivšeg guvernera Massachusettsa, koji je dugo vodio u svim anketama u New Hampshireu pa je tako uoči Božića imao 12 posto glasova više od protivnika. Bivši senator John Edwards završio je kao treći kod demokrata sa 17 posto glasova, guverner Novog Meksika Bill Richardson bio je četvrti s pet posto, a kongresnik iz Clevelanda (Ohio) hrvatskog podrijetla Dennis Kucinich peti sa 1 posto glasova.

Kod republikanaca je treći bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee sa 11 posto, četvrti bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani sa 9 posto i peti kongresnik Ron Paul sa 8 posto glasova. Izlazne su ankete pokazale da su pobjedu Hillary Clinton donijele žene, kojih je 45 posto glasalo za nju a 36 posto za Obamu, te stariji jer je čak 67 posto demokratskih birača bilo starije od 40 godina, a oni pretežito naginju Clinton.


Piše: HINA
10.01.2008. 16:37:00
Novi komentar
nužno
nužno