« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
NA 10.500 METARA

Iznad Srbije skoro se sudarili izraelski i francuski zrakoplov

Posada francuskog zrakoplova nije se pridržavala instrukcija kontrole letenja, što je isključivi uzrok incidenta

(Arhiva)
Više o

Srbija

,

Air France

,

sudar zrakoplova

,

El Al

Zrakoplovi izraelske kompanije "El Al" i francuskog "Air Francea" u ponedjeljak su se gotovo sudarili u srbijanskom zračnom prostoru, prenose u srijedu beogradski elektronički mediji.

Za incident je, kako je utvrdio srbijanski Direktorat civilnog zrakoplovstva, kriva posada francuskog zrakoplova zbog narušavanja normi za razdvajanje među zrakoplovima.

U priopćenju Direktorata navodi se da su u zračnom prostoru Srbije narušene norme za razdvajanje između francuskog zrakoplova na liniji Pariz-Sofija i izraelskog zrakoplova na liniji Tel Aviv-New York.

Kako je navedeno, uvidom u audio i video snimku događaja zrakoplovni inspektor Direktorata nedvosmisleno je utvrdio da se posada francuskog zrakoplova nije pridržavala instrukcija kontrole letenja, što je isključivi uzrok incidenta.

Napominje se da su instrukcije kontrolora letenja Centra oblasne kontrole letenja Beograd bile ispravne i potpuno u skladu s pravilima.

Posada francuskog zrakoplova je, dodaje se, čak ispravno ponovila zadanu instrukciju za spuštanje do visine od 35.000 stopa (10.650 metara), ali je iz nepoznatih razloga nastavila spuštanje ispod zadane i odobrene visine.

Tek nakon pravodobne intervencije kontrolora letenja, posada francuskog zrakoplova zaustavila je spuštanje na 34.700 stopa (10.559 metara) odnosno 300 stopa niže od dopuštene visine prema izraelskom zrakoplovu, u trenutku kada je ovaj bio na visini od 34.000 stopa (10.346 metara).

Direktorat je, kako se dodaje, o događaju i rezultatima analize hitno informirao zrakoplovne vlasti Izraela i Francuske. (hina/metro-portal)

30.12.2009. 20:16:35
Novi komentar
nužno
nužno