« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
IZLOŽBE

Izložba slika 'Stiniva'

U ponedjeljak je otvorena izložba slika 'Stiniva - Stupnjevanje kozmičkog' slikarice Natalie Borčić Peuc u Oris - Kući arhitekture.

Stiniva
Stiniva (Arhiva)
Više o

izložba

,

Natalie Borčić Peuc

Izložba se može još razgledati u utorak 18.10. od 9 do 19h.

Ciklus slika „Stiniva" sastoji se od osam slika na kojima su prikazane viške plaže i uvale. Ono po čemu je ovaj ciklus slika drukčiji od njenih prijašnjih  je taj da pejzaže slika novim načinom, svojevrsnim dripping-om i prolijevanjem boja, prskanjem bojom u različitim smjerovima i pod različitim kutovima, također, kroz proces izvedbe koristila je i eksperimentirala s različitim tehnikama. Nerijetko, slike je izlagala kiši ili prskala različitim jačinama šmrka za vodu kako bi boja omekšala i kako bih dobila različite fakture. Kao rezultat tog procesa je bogati i neobičan, organski nanos boja na platnima. Stoga boje, odnosno slojevi boja izgledaju kao da su organski narasli iz platna, djeluju poput algi i lišajeva koje nalazimo u prirodi...

Ciklus slika nosi naziv po najpoznatijoj i geografski najspecifičnijoj plaži Stinivi. Kroz ciklus slika pejzaža slikarica istražuje  paralelno dvije  ideje. Prva je povezanost  i uzajamnost krajolika s protokom naših misli. Zanima je koliko i kako utječe taj odnos na naša stanja svijesti i osjećaje, te što to „aktiviraju" u nama nova mjesta. Jer ponekad je poželjno otputovati kako bi dobili nove misli i drukčije sebe i svijet  sagledali. Druga ideja koju analizira kroz svoj rad odnosi se na fenomen turizma, turista i dokolice.  Plaže otoka Visa  predstavljaju mjesta geografski posebne i netaknute prirode i time istovremeno  turističke destinacije. Njihova novo zadobivena  vrijednost i značenje kao turističke destinacije  govori o preobrazbi života ali i puno  šire, o  fenomenu turizma i turista kao karakteristike suvremenog života. 

18.10.2022. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno