« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
CIKLUS BIBLIJSKIH ŽENA

Izložba "Saloma" Dimitrija Popovića otvorena uz Severinin peformans

Na izložbi u Muzeju Mimari izloženo je oko 50 radova - crteža, ulja na platnu, objekata i niz fotografija oslikanih akrilikom

Severina
Severina (Željko Grgić/CROPIX)
Više o

Severina

,

Muzej Mimara

,

Dimitrije Popović

,

Carmelita Jeter

Izložba "Saloma" istaknutoga hrvatskog umjetnika Dimitrija Popovića otvorena je večeras u Muzeju Mimari performansom koji je izvela pjevačica zabavne glazbe Severina Vučković koja je s umjetnikom i surađivala u ostvarenju izložbe. Riječ je o ciklusu kojim Dimitrije Popović zatvara projekt inspiriran trima intrigantnim ženskim biblijskim likovima - Juditom, Marijom Magdalenom i Salomom.

Na izložbi u Muzeju Mimari izloženo je oko 50 radova - crteža, ulja na platnu, objekata i niz fotografija oslikanih akrilikom. Za utjelovljenje suvremenoga lika Salome - kćeri Herodijadine na čiju je molbu Herod Antipa odrubio glavu Ivanu Krstitelju, na fotografijama je Dimitriju Popoviću pozirala Severina Vučković.

Severina

Posjetitelji izložbe mogli su se na otvorenju upoznati s monografijom o tom ciklusu Dimitrija Popovića u izdanju Muzeja Mimara, Skaner studija i Nacionalne zajednice Crnogoraca. U monografiji su objavljeni tekstovi Dražena Katunarića i Dimitrija Popovića u kojima se obrazložene formalno estetske i simboličke značajke ovoga ciklusa koji broji više od 80 kompozicija. Dio teksta Dražena Katunarića na otvorenju je pročitao dramski umjetnik Goran Matović.

Ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić rekao je kako se umjetnici u tematiziranju lika Salome koju evanđelisti Matej, Marko i Luka spominju kao oruđe u rukama njezine majke Herodijade, postupno prebacili s te želje za osvetom na Salominu erotsku žudnju za Ivanom Krstiteljem. Likovna kritičarka Iva Koerbler istaknula je da je Dimitrije Popović temi pristupio sustavno, prikazavši žensko tijelo u cijelosti bez imalo vulgarnosti i ne kao objekt. Dodala je da je pri tomu likovne uzore pronašao u manirizmu 16. i 17. stoljeća. Otvorenju je bio nazočan umjetnik Dimitrije Popović te brojni posjetitelji, među kojima i ministar kulture Božo Biškupić. Izložba će biti otvorena do 7. listopada. (hina/metro-portal)

17.09.2010. 00:25:00
Novi komentar
nužno
nužno