« Kultura
objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan
IZLOŽBE

Izložba Nit u Galeriji Sponza

Svaki autor na svoj način opisuju lik Isusa Krist tj. Nit koja nas povezuje

Umjetnici u Sponzi
Umjetnici u Sponzi (Miroslav Pelikan)
Više o

izložba

,

intervju

,

Miroslav Pelikan

,

Ivana Jovanović Trostmann

Izložba Nit je otvorena 22.10.2019. u galeriji Sponza u Dubrovniku, a izazvala je veliki interes publike. Razgovarali smo s Ivanom Jovanović Trostmann:

- Izložba je bila zanimljiva jer pokazuje pregled radova umjetnika koji pripadajući  kršćanskoj religiji ...ali isto tako katoličkoj i pravoslavnoj vjeroispovijesti i svaki autor na svoj način opisuju lik Isusa Krista tj. Nit koja nas povezuje..

Koliko je umjetnika sudjelovalo?

- Izlagalo je 14 umjetnika...otvaranje izložbe organizirano  je uz glazbenu pratnju slavljeničkog zbora Effatha s voditeljem prof. Mihom Bošković i zbora sv.Anastasija s voditeljicom prof.Brankom Janković ..likovni postav Teo Trostmann i o. Stevan Kovačević.. uvodnu riječ su imali pater Vinko Maslać i don Marin Lučić kao i o. Dražen Tupanjanin.. uz blagoslov biskupa Mate Uzinića.

Kroz predstavljanje večernjeg programa vodila nas je prof. Maja Žugaj-Borić.

Kako najjednostavnije predstaviti izložbu onima koji je nisu vidjeli?

- Umjetnici  Dubrovnika u svojim radovima predstavili su impresionistički pristup temi i ne samo u oblikovanju likova nego i u atmosferi prizora...dok su gostujući umjetnici svojim likovnim izričajem predstavili likove Anđela, svetaca i Isusa Krista u stiliziranoj formi koja i bojom i elementima forme otvara percepiranje teme kroz likovnost ikona.

Liričnost, transparentnost i nježnost radova dubrovačkih umjetnika naglašena je u susretu s ljepotom znalački oblikovanih i konturno naglašenih likova umjetnika koji pripadaju slikarima pravoslavne vjeroispovjesti... zanimljiv susret.

Piše: Miroslav Pelikan
21.11.2019. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno