« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
IZLOŽBE

Izložba fotografkinje Darije Jelinčić "Escapes" u Galeriji PM

Projekt Escapes je istraživanje o ljudskom iskustvu, o stanju svijesti za vrijeme trenutaka mira, ali i fizički aspekt istog

Zanimljiva izložba koju ne bi trebali propustiti
Zanimljiva izložba koju ne bi trebali propustiti (Arhiva)
Više o

izložba

,

fotografija

,

Dom hrvatskih likovnih umjetnika

,

Galerija PM

,

Darija Jelinčić

Samostalna izložba fotografkinje Darije Jelinčić "Escapes", na kojoj će se autorica predstaviti serijom fotografija nastalih za vrijeme njezinih putovanja, otvara se u srijedu, 4. rujna u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

Po riječima Silvije Potočki, projekt Escapes je istraživanje o ljudskom iskustvu, o stanju svijesti za vrijeme trenutaka mira, ali i fizički aspekt istog - kao na fotografiji vrtuljka, traganje za nečim što smo putem izgubili, za našim korijenima, povezanošću s prirodom i jedni s drugima.

U predgovoru izložbe podsjeća kako njezin projekt započinje potragom za mirom kada umjetnica želi pobjeći od stresnog života u Pragu uplaćujući last-minute putovanje za Lesbos u Grčkoj.

"Nakon odlaska s otoka, Darija počinje istraživati načine kojima ljudi traže rješenja za probleme koje umjetni urbani prostori stvaraju. Istražuje ih u Pragu, gdje živi, ali također za vrijeme svojih putovanja: u Grčkoj, Nizozemskoj, USA, Hrvatskoj, Vietnamu, Tajlandu i Kambodži", napomenula je.

Potočki ističe kako autorica komponira svoje fotografije pažljivo, obično smještajući subjekt u centar, hvatajući njihov odnos s okruženjem. Ispituje ih kroz njihovo iskustvo prostora.

Darija Jelinčić diplomirala je Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a za vrijeme studija upisuje fotografiju kao izborni predmet na Studiju dizajna u Zagrebu i ta dva područja spaja u svom izričaju. Projekti na kojima radi uglavnom su usmjereni na ljude i njihov odnos prema zajednici, izraženi konceptima prostora i vremena, propituje psihu, percepciju, tehnologiju, očekivanja, folklor, praznovjerje, spokoj.

Izlagala je u Barceloni, Londonu, Kelnu, Aveiru, Zagrebu, Pragu i San Franciscu. Njezin rad uvršten je u dvije fotografske knjige WPGA te zastupan od umjetničke galerije Fouladi Project u San Franciscu, te se nalazi u muzejskim i privatnim kolekcijama u Europi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izložba će biti otvorena do 22. rujna.

31.08.2019. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno