« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
IZLOŽBE

Izložba Davora Krelja i Nenada Perkovića Zlatousti u Galeriji Forum

U ovim ilustriranim dijalozima Zlatousti i ostali pozlaćeni i posvećeni (inicirani) poznavatelji stvarnosti svojim učenicima odgovaraju na različita pitanja, ponekada duhovno-egzistencijalnog predznaka

Zlatousti i san
Zlatousti i san (Krelja/Perković)
Više o

Galerija Forum

,

izložba

,

Davor Krelja

,

Nenad Perković

,

Zlatousti

Dana 31.1. u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Forum otvorit će se izložba Davora Krelje i Nenada Perkovića pod nazivom Zlatousti.

Riječ je o crtežima nastalima na temelju njihova zajedničkog stripa istog imena. Njegove pasice izlazile su u časopisu Zarez tijekom 2009. (i to samo u desetak nastavaka, potpisanih s „PelhamOrdini project").

Iste godine autori su izdali samizdat knjigu s brojnim stripovima iz tog ciklusa pod nazivom Zlatousti - knjiga pitanja i odgovora, a njezino drugo izdanje objavljuju 2011. kod Erazmus naklade. Davor Krelja (rođen 1960.) je slikar, diplomirao na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a Nenad Perković (rođen 1966.) književnik i književni kritičar.

Autor predgovora, voditelj Galerije Forum, Feđa Gavrilović ističe: „Davor Krelja je stasao uz postmoderne tendencije 1980-ih, a pored Željka Kipkea naš je najcerebralniji slikar. Njegova likovna ostvarenja često su ispunjena referencijama na književnost, mistične duhovne prakse i povijest umjetnosti. Nenad Perković je također zainteresiran za dubinska počela postojanja, pa je 2008. objavio roman Mirko uči zen. U ovim ilustriranim dijalozima Zlatousti i ostali pozlaćeni i posvećeni (inicirani) poznavatelji stvarnosti svojim učenicima odgovaraju na različita pitanja, ponekada duhovno-egzistencijalnog predznaka („Zlatousti, tko je zapravo gospodar svijeta?"), a ponekada naoko frivolna i provokativna („Zlatoguza, što je najveća radost i sreća? - Peglanje kartica. - Oh, a što je onda najveća nesreća? - Peglanje veša. - Eh, tebi se sve vrti oko peglanja. - Kad sam feministica")."

Izložba je otvorena do 22.02.2020.

28.01.2020. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno