objavljeno 09.07.2010. 18:18:01

Izjave tjedna - 2. do 9. srpnja

POGLEDAJTE VIDEO - U lipnju je bilo 10 tisuća manje nezaposlenih nego u svibnju, pohvalila se Kosor usred masovnog zapošljavanja na sezonskim poslovima

(Infopunkt.tv)

Hrvatska je ovoga tjedna dobila još jednog novog ministra. To je Dražen Bošnjaković koji će na mjestu ministra pravosuđa zamijeniti Ivana Šimonovića, koji odlazi u New York na novu dužnost u Ujedinjenim narodima.

Premijerka Jadranka Kosor predložila je Bošnjakovića, inače dosadašnjeg državnog tajnika u ministarstvu pravosuđa, za novog ministra Hrvatskom saboru, što je Sabor i prihvatio.

Predsjednik Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Patrick Robinson je nakon sastanka s predsjednikom države Ivom Josipovićem izrazio nadu da će sva pitanja u vezi suradnje Hrvatske i Haaškog suda uskoro biti riješena. Josipović je pritom naglasio da sve zločine treba kazniti, a Robinsona je informirao o svemu što je hrvatsko pravosuđe učinilo po tom pitanju od početka Domovinskog rata pa do danas.

Omjer zaposlenih i korisnika mirovina govore da će mirovinski fondovi biti u sve težoj situaciji, a perspektiva je još lošija jer će idućih godina u mirovinu ići „baby boom" generacija, rođena nakon Drugog svjetskog rata, pa će se omjer još više pogoršati ako ne dođe do bitnih promjena u zapošljavanju, naglasio je predsjednik Ivo Josipović.

Premijerka Jadranka Kosor je ovoga tjedna ponosno izvijestila o 10,5 tisuća manje nezaposlenih u lipnju. Pozvala se na podatke zavoda za zapošljavanje i rekla da je 41 posto novozaposlenih posao našlo na sezonskim poslovima. Ali nije napomenula podatak da je nezaposlenost još uvijek puno veća nego u istom razdoblju prošle godine.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je na novinarskoj konferenciji nakon susreta s njegovim islandskim kolegom Ossurom Skarphedinssonom da će Hrvatska ući u EU nešto prije nego Island i pomagati Islandu, kao što je ta otočna država pomagala Hrvatskoj kod ulaska u NATO, a i prva je država koja je priznala Hrvatsku. (Infopunkt/metro-portal)

09.07.2010. 18:18:01
http://m.metro-portal.hr/izjave-tjedna-2-do-9-srpnja/44249/