« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
INA-UGUR-I-RANE

Izjave tjedna by Infopunkt - 12. do 19. veljače

Govor na zabranjenom trgu uveo nas je u budućnost, zbunjenost na Pantovčaku obilježila je sadašnjost, a jedna pijana čajanka prošlost

(Infopunkt.tv)
Više o

izjave tjedna

Cijela država čekala je i dočekala povijesni trenutak koji je obilježio tjedan za nama. Inauguracija trećeg hravtskog predsjednika Ive Josipovića protekla je u očekivanoj protokolarnoj atmosferi, sve i svi na mjestu, od razdraganog građanstva do uvaženih gostiju, kako milih tako i mrskih, ali nadasve čestitarski raspoloženih.

Novi je predsjednik, kako i priliči prvome među jednakima, prilikom prisege nekoliko puta pogriješio jer i on je samo čovjek, ali mora se primijetiti da je ipak bio bolji od Barracka Obame koji je zbog treme morao ponavljati svoj govor.

Koliko su Josipovićeve greške imale veze s tremom, a koliko osobom koja je čitala prisegu ne znamo, ali uzme li se u obzir da je veliki legalist sigurno mu nije bilo svejedno što ga budno motri predsjednica Ustavnog suda koja će mu biti itekako potrebna da održi sva obećanja o pravu i pravdi.

Zbunjen je Josipović bio i na službenoj primpredaji vlasti u Uredu predsjednika na Pantovčaku. Umjesto da se, prema protokolu, bivši i novi predsjednik obrate novinarima, zaletjeli su se prema izlazu. No, iskusni Mesić brzo se snašao i ispravio pogrešku.

I bivši predsjednik Stipe Mesić suočava se sa sličnim pitanjima, ali on je u odgovorima više lirski, sažeti tip. Upitan osjeća li se odogovornim za stanje u državi i nepovjerenje građana u institucije, Mesić je bio vrlo kratak: "Ne osjećam se odogovornim."

A sad malo zabavnih tema. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan ustvrdio je da informacije o istragama u medije ne cure iz njegovog ureda. Nekidan je saborskom odboru za praćenje provedbe suzbijanja korupcije nadugo i naširoko objašnjavao da je u USKOK-u sve čisto, uz pokoju grešku koja se provuče jer, zna se, tko radi taj griješi, iako se ta poslovica u ovom slučaju teško može primijeniti uz postojeći omjer grijeha i rada. Cvitan je objasnio da je policija ta koja podnosi kaznene prijave, a ne DORH, dok su oni u USKOK-u u neravnopravnom polužaju u odnosu na medije, i šećer na kraju: "Meni nitko nikada nije naredio kako da nešto radim".

Krunu tjedna ipak je odnio jedan od suradnika predsjednika države Ive Josipovića, novinar Drago Pilsel. Njegovi kolege raspitivali su se o epizodi iz Pilselove mladosti kada je kamenjem gađao sinagogu i pokušao spaliti kino. Pilselu, očekivano, nije bilo nimalo po volji što se ta tema spomenula upravo na predstavljanju na Pantovčaku i to na konferenciji za novinare koju je HRT prenosio uživo. U maniri pravog političara brzo je zaboravio na korijene i zaprijetio novinaru Večernjeg lista da će ga tužiti ako to objavi, no kasnije se pred svima pravdao.

"Došao sam s neke čajanke, bili smo mrtvi pijani. Sa jednom grupom Hrvata, Rusa i Ukrajinaca, kamenovao sam sinagogu, imao sam 16 godina i bio sam glup", objasnio je Pilsel svoju 'radikalnu' mladost. (Infopunkt/metro-portal)

20.02.2010. 08:06:00
Novi komentar
nužno
nužno