« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
HZJZ

Izdano upozorenje zbog velikih vrućina

S obzirom na najave visokih temperatura koje bi ovoga vikenda mogle dosegnuti i 35 stupnjeva Celzijusa, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je u petak upozorenje građanima za zaštitu od velikih vrućina

Vrućeeeee!
Vrućeeeee! (Arhiva)
Više o

vrućine

,

visoke temperature

,

upozorenje

Preporučuje se piti dovoljno tekućine, negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Ne treba piti prejako rashlađene napitke već je bolje za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda.

Građani trebaju izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.), tuširati se ili kupati u mlakoj vodi te nositi laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, jesti češće male obroke te izbjegavati hranu prebogatu bjelančevinama.

Preporuča se rashladiti svoj dom, idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32 stupnja danju, a 24 stupnja noću. Poželjno je izbjegavati naporan fizički rad. Obaveze je najbolje izvršiti ujutro između 4 i 7 sati i poslijepodne nakon 17 sati.

Preporuča se izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana. Djecu niti životinje ne smije se ostavljati u parkiranom vozilu, a treba redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

HZJZ upozorava da bi osjetljive i teško pokretne osobe mogle zatrebati pomoć tijekom vrućih dana stoga savjetuju posjete obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

Starije osobe i bolesnike koji žive sami savjetuju posjetiti barem jednom dnevno, a uzimaju li te osobe lijekove, treba provjeriti s njihovim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

12.06.2015. 18:05:00
Novi komentar
nužno
nužno