« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
CIRKUS

Izborna utrka problematičnih kandidata

Iako još postupak predizbora nije završen, sve je izglednije kako će se za Bijelu kuću natjecati Hillary Clinton i Donald Trump. A oboje su zapravo najneomiljeniji kandidati od kad se uopće ispituje javno mnijenje

Ni Clinton ni Trump nisu omiljeni
Ni Clinton ni Trump nisu omiljeni (Arhiva)
Više o

Hillary Clinton

,

Donald Trump

,

američki predsjednički izbori

Kada je riječ o Hillary Clinton, stručnjak za američku politiku Adam Ramey sa Sveučilišta New York u Abu Dhabiju smatra kako ona ima i većih problema od ponekog političkog skandalčića: "Jedan od njezinih najvećih problema je njezina percepcija u javnosti. I Donald Trump i Hillary Clinton imaju neslavnu čast da su kandidati s najlošijim ugledom od svih kandidata koje su obje velike stranke imale kao predsjedničke kandidate od kad se uopće mjere ti podaci."

Hillary Clinton, po istraživanju portala Real Clear Politics, čak 55,8% Amerikanaca doživljava negativno.

Samo njih 37,6% ima dobro mišljenje o vjerojatnoj kandidatkinji američkih demokrata. Vrijednosti najvjerojatnijeg republikanskoga kandidata Donalda Trumpa su tek neznatno još lošiji: 58% Amerikanaca ima loše mišljenje o njemu, a 35,4% Trumpa doživljava pozitivno.

Ispitivanje javnosti pokazuje ne samo da Trump ima problema sa brojnim republikancima, nego i da Hillary Clinton nema podršku čitavog niza njezinih demokrata jer je jednostavno "ne vole" ili joj ne vjeruju. Već i činjenica da je njezin suparnik Sanders nedavno zatražio ponovno prebrojavanje glasova u Kentuckyju pokazuje koliko je duboko nepovjerenje liberalnih aktivista prema ovoj političarki, smatra Ramey.

"Njezino poštenje i njezina vjerodostojnost su središnji problemi iz kojih onda nastaju svi ostali", upozorava Adam Ramey. Njezino ime se stalno povlači u sporu o korištenju privatne adrese elektroničke pošte za slanje poruka u doba dok je bila ministrica vanjskih poslova, rasprava o ulozi takozvanih "super-delegata" koji će glasovati za Hillary Clinton, njezina nesposobnost da u svoju korist odluči borbu protiv suparnika Sandersa, sve je to, smatra Ramey, posljedica temeljnog nepovjerenja koje mnogi Amerikanci gaje prema najvjerojatnijoj kandidatkinji Demokrata za položaj predsjednice SAD-a.

Borba protiv elite

U ovim izborima gdje se izrazito osjeća bijes birača protiv "establišmenta" i političke elite, Hillary Clinton kao bivša "Prva dama", senatorica i ministrica je zapravo idealni cilj svih mogućih političkih napada. I to ne samo za Bernieja Sandersa nego i za njezinog vjerojatnog protukandidata Donalda Trumpa. Jer on je uspio stati na čelo upravo tog raspoloženja protiv okoštalih struktura i "uvijek istih" političara koji diktiraju život "običnim" Amerikancima.

Tu "anti-establišment" kartu će Trump bez milosti iskoristiti i protiv Hillary Clinton - makar je fascinantno da je Trumpu uopće uspjelo stati na čelo takvog anti-elitističkog raspoloženja. Jer upravo je Donald Trump živi primjer elite i establišmenta, smatra Scott Lucas, profesor američkih studija na sveučilištu Birmingham u Velikoj Britaniji.

"To je običan trik. Imamo dva kandidata koji posve jasno i nedvosmisleno pripadaju establišmentu i eliti. Kod Trumpa je to financijska elita, kod Hillary Clinton je to politička elita." Ali za razliku od Hillary Clinton, tajkun nekretnina, medijska zvijezda i samozvani milijarder iz New Yorka Donald Trump je do sada uspio uvjeriti birače kako on ne pripada u establišment. Hoće li mu i dalje uspijevati tako "mazati oči" biračima, o tome uvelike ovisi i konačni ishod utrke za Bijelu kuću.

Autentičnost

Za Lucasa Hillary Clinton ima čak i jedan veći problem od pitanja, pripada li ili ne pripada eliti: to je njezina osobnost kad se pojavi u javnosti i dojam neprirodnosti i "glumatanja" koji ostavlja. "Najvažnije je da Hillary jednostavno ne dopire do ljudi kao njezin muž Bill. On je uvijek osvajao i još uvijek osvaja ljude kad stane pred njih. Ona pak kod javnih nastupa djeluje veoma neprirodno, bilo da je riječ o stranačkim mitinzima ili tek ako se susretne s ljudima."

Mnogi Amerikanci zato za Hillary Clinton smatraju da se ponaša "kao robot" i da ne "pokazuje svoje pravo lice" tako da se i nakon njezinih javnih nastupa često pitaju, što ona doista misli o nekom problemu i pitanju, upozorava Ramey. "Njezin muž Bill je bio majstor u tome prilagoditi se duhu vremena, ali s tom razlikom da je on bio i utjelovljenje jedne vrste pristupačnosti i omiljenosti kakvu Hillary do sad nije mogla postići."

Za razliku od Hillary Clinton, to definitivno nije problem Donalda Trumpa. On je često agresivan, njegove izjave su nerijetko avanturističke, njegova stranačka pripadnost također nije jasna. Ali svemu tome usprkos - ili možda baš zato, njega se doživljava kao autentičnog. "Trump je kao loš politički improvizator. On jednostavno kaže sve što mu padne na pamet. Bit će zanimljivo promatrati, koliko se to može okrenuti i protiv Trumpa", misli Lucas.

Ali stručnjaci za američku politiku su uvjereni kako Hillary Clinton neće biti dovoljno da tek čeka da si Donald Trump svojim brbljarijama zada toliko autogolova da se sam otjera iz utrke: "Ako Hillary stvarno želi pobjedu na ovim izborima", smatra Ramey, "onda mora naučiti zračiti barem minimalnu količinu ljudskosti. I barem nekako uspjeti komunicirati i s običnim građanima koji hoće - ili neće zaokružiti njezino ime na izbornom listiću."

Piše: Michael Knigge/DW
07.06.2016. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno