objavljeno 05.11.2014. 08:01:00
PROGNOZE

Izbori u SAD-u: podijeljena nacija

S obzirom na to da prognoze najavljuju promjene u Kongresu u korist republikanaca, postavlja se pitanje hoće li to dodatno zakomplicirati političke prilike?

Republikanci će vladati u Kongresu?
Republikanci će vladati u Kongresu? (Richard Walker/Jakov Leon/DW)

Podijeljena vlada - to nije ništa novo. U Washingtonu je to odavno postalo prije pravilo, nego iznimka. Ono što je u svemu tome novo, jest politička polarizacija koja je produbila krizu narušivši i jedinstvo Bijele kuće i Kongresa. Sve se promijenilo onoga trenutka kada su republikanci, prije četiri godine, osvojili većinu u Predstavničkom domu.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je tadašnji izborni rezultat ocijenio kao poraz. I bio je u pravu. Novi odnos snaga u Predstavničkom domu narušio je Obamino predsjednikovanje. Za Thomasa E. Manna, stručnjaka za ustavno pravo i suradnika vašingtonskog instituta Brookings, utjecaj republikanaca je „efektno zaustavio svaku realnu mogućnost da se zakonodavno rješavaju problemi u zemlji".

Ukoliko republikanci sad ojačaju i u Kongresu, „to će samo dodatno blokirati rad Kongresa", dodaje Mann u razgovoru za DW. Kako bi izbjegao daljnju blokadu, predsjednik bi eventualno mogao oslanjati se isključivo na svoje nadležnosti - bez podrške Kongresa. Obama tako nešto već namjerava učiniti u pogledu imigracijske politike i mjera za zaštitu klime.

Ali taj put mu ne garantira uspjeh. Cameron Seward iz Zaklade Heritage upozorava da bi republikanci mogli iskoristiti utjecaj u Kongresu kako bi spriječili financiranje raznih programa, umanjili izdvajanja, a možde i u potpunosti odbacili inicijative koje predsjednik pokušava progurati uz pomoć izvršne vlasti.

Republikanci bi u tome mogli biti i ekstremniji. Dužnosnik Predstavničkog doma John Boehner najavljuje mogućnost podizanja tužbe protiv predsjednika zbog zloupotrebe položaja. Doduše, Boehner do sada nije uspio ostvari tu prijetnju, ali činjenica je da izvršna vlast ima mnogo slabosti. „Svaki nalog izvršne vlasti bi, prema novom scenariju, mogao biti odbijen", naglašava Mann.

Hitna pomoć za Obamin koncept zdravstvenog osiguranja?

Republikanci će najvjerojatnije iskoristiti svoj utjecaj u Kongresu kako bi spriječili važno dostignuće američkog predsjednika u reformama sustava zdravstvene zaštite (poznatijim kao Obamacare). Senator Mitch McConnell je u međuvremenu predvodnik političkoga krila koje se u Kongresu zalaže za odustajanje od tih reformi. Pozivajući se na iskustva u državi Kentucky, McConnell ne odustaje od svojih namjera, ali mu je za blokadu Obaminih mjera potrebno najmanje 60 članova Kongresa. Do sada to nije bilo moguće.

Najviše što republikanci trenutno mogu učiniti jest da ospore određene segmente reformi, poput oporezivanja medicinske opreme, dodaje Mann. „Taj svojevrsni politički, gerilski rat možete voditi služeći se postojećim zakonima, poništavanjem odluka o imenovanju čelnih ljudi određenih službi, kresanjem proračuna, agresivnim nadzorom i slično. Ali zakon time neće biti ukinut - opstat će takav kakav je jer je već postao dio američkog društva."

Područje na kojem će republikanci biti u poziciji da iskoriste svoj utjecaj u Kongresu je imenovanje sudaca Vrhovnog suda jer se Kongres o tomu mora izjasniti. Drugim riječima, republikanci mogu utjecati na to tko će u najvišim pravnim instancama u iduće dvije godine voditi glavnu riječ.

Agenda američkih republikanaca

Što je s političkom agendom američkih republikanaca? Seward iz Zaklade Heritage očekuje da će ta stranka iskoristiti svoj utjecaj ne bi li otvorila diskusije o mnogim pitanjima, poput energetike ili reformi poreznog sustava. Međutim, većina njihovih poteza vjerojatno će naići na veliku prepreku: predsjednički veto.

To ih ipak ne bi trebalo zaustaviti, dodaje Seward. „Poruka će ipak biti poslana - za koja se pitanja zalažemo, a za koja ne. To i jest krajnji cilj - postavljanje temelja za sljedeće predsjedničke izbore 2016. godine."

S obzirom na to da će oba politička tabora biti okupirana znatno važnijim izborima, nameće se pitanje hoće li uopće biti prostora za konstruktivno angažiranje Bijele kuće i Kongresa? Mann se uzda u razum i nada da će barem neka pitanja, poput slobodne trgovine, biti ozbiljno pročešljana. Uostalom, to je tradicionalno vrlo važno područje za američke republikance.

Obamina administracija pokušava postići potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini s Europom (TTIP) i Azijsko-pacifičkim područjem (TPP), premda je većina demokrata oko toga skeptična. „U nekim aspektima utjecaj republikanaca u Kongresu mogao bi ubrzati rješavanje tog pitanja više nego što to sada čini predvodnik demokrata Harry Reid", tvrdi Mann.

Ali ukupna perspektiva ne daje razloga za optimizam. Kongres i Bijela kuća će u idućem razdoblju jedni drugima znatno otežavati rad, jer te institucije pred očima imaju prije svega iduće predsjedničke izbore.

A što je s razdorom koji dominira političkim diskursom? Dan Holler iz organizacije Heritage Action for America podsjeća da je lopta u rukama birača. „To će potrajati sve dok građani ne budu odlučili što žele od Washingtona, a oni to za sad ne znaju."

Thomas E. Mann, koji američku politiku proučava već četiri desetljeća, nije optimist. „Teško je zamisliti da bi moglo biti i gore, ali vjerojatno će biti. To je kao priča o dobru i zlu, bijelom i crnom - a iza svega toga se kriju ozbiljne podjele, bilo da je riječ o rasi, religiji ili ulozi američke vlade. Mi smo narod koji su podijelile stranke", zaključuje Mann.

05.11.2014. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/izbori-u-sad-u-podijeljena-nacija/88215/