« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
REZULTATI IZLAZNIH ANKETA

Izbori u Berlinu: Početak kraja za Merkel, povijesni rezultat Pirata

Prema prognozama učinjenim na temelju rezultata izlaznih anketa SPD je osvojio 29,3 glasova, CDU 23,5, Zeleni 18,1, FDP 1,8 te Piratska stranka 8,5 posto glasova

Fotografija vijesti
Više o

Berlin

,

CDU

,

SPD

,

Piratska stranka

Nakon što su objavljene prve izlazne ankete izbora u Berlinu počelo je slavlje u Socijaldemokratskoj stranci Njemačke, dok je demokršćanski CDU doživio svoj 6. poraz na lokalnim izborima ove godine, prenosi Hina. Isto tako, povijesni je uspjeh doživjela i Piratska stranka, budući da je uspjela ući u lokalni parlament.

Prema prognozama učinjenim na temelju rezultata izlaznih anketa SPD je osvojio 29,3 glasova, CDU 23,5, Zeleni 18,1, FDP 1,8 te Piratska stranka 8,5 posto glasova.

SPD je, usprkos gubitku od 1,5 posto u usporedbi s posljednjim izborima, ostvario cilj i u sljedećih pet godina će vladati Berlinom.

"Bila je to teška borba ali smo uspjeli", rekao je dosadašnji i najvjerojatnije budući gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit okupljenima u berlinskoj središnjici SPD-a.

Berlinski gradonačelnik, koji ujedno obnaša i dužnost premijera istoimene savezne pokrajine, odmah nakon objavljivanja rezultata izlaznih anketa najavio je moguću suradnju sa strankom Zelenih.

Najveće iznenađenje izbora za Berlinski senat je uspjeh Piratske stranke kojoj je ovo prvi ulazak u neki od pokrajinskih parlamenata u Njemačkoj.

"Jednostavno sam bez riječi", rekao je u tradicionalnom obraćanju kandidata svih stranaka koje su izišle ne izbore Andreas Baum, kandidat "pirata" na izborima u Berlinu.

"Ovo je povijesni dan kako za Piratsku stranku tako i za Njemačku", rekao je Sebastian Nerz, predsjednik Piratske stranke. On je najavio i ulazak "pirata" u savezni parlament nakon izbora 2013.

Piratska stranka, koja je u Njemačkoj službeno registrirana 2006., najviše se ističe po zastupanju interesa korisnika interneta i to prije svega za izražavanje slobodnog mišljenja. "Pirati" se također zalažu za više izravne demokracije.

Politički analitičari uspjeh Piratske stranke objašnjavaju protestnim raspoloženjem građana njemačke metropole i nezadovoljstvom radom velikih stranaka.

18.09.2011. 22:49:00
Novi komentar
nužno
nužno