« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Izbori gotovi, slijede muke po Gruevskom

Novi/stari makedonski premijer traži partnere za vladu

Nikola Gruevski osudio je nasilje koje je zasjenilo izbore
Nikola Gruevski osudio je nasilje koje je zasjenilo izbore (AFP)
Više o

Makedonija

,

Nikola Gruevski

,

Ali Ahmeti

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Makedoniji koalicija VMRO-DPMNE pobijedila je sa 49, a oporbeni Socijaldemokratski savez dobio je 22 posto glasova, nepotpuni su podaci koje je danas objavilo Državno izborno povjerenstvo, uz najavu da će se zbog oružanih izgreda i drugih nepravilnosti izbori ponoviti na 20-ak izbornih mjesta.

Mirno i pošteno

Uvjerljivu pobjedu VMRO-DPMNE-a zasjenili su oružani obračuni pripadnika dviju suprotstavljenih albanskih stranaka.

Zakulisne igriceAnalitičari ocjenjuju da će Gruevski u svakom slučaju biti na mukama pri sastavljanju vlade. Ako se ponovno odluči za koaliciju s Demokratskom strankom Albanaca (DPA), razgnjevit će albansku Demokratsku uniju za integraciju (DUI) koju je podupirala i međunarodna zajednica. Ako pak DUI-u ponudi koaliciju, izazvat će nezadovoljstvo članova svoje stranke.  

Predsjednik VMRO-DPMNE-a i dosadašnji premijer Nikola Gruevski je, objavivši pobjedu u nedjelju navečer, izrazio žaljenje zbog sukoba u kojima je jedna osoba poginula i sedam je ranjeno. Gruevski je ocijenio da su najvećim dijelom izbori protekli mirno i pošteno što je, po njegovim riječima, dokaz da je Makedonija sposobna za daljnje približavanje EU i NATO-u. Demokratska partija Albanaca (DPA) proglasila je pobjedu nad drugom albanskom strankom, Demokratskom unijom za integraciju (DUI).

Predsjednik DUI-a Ali Ahmeti optužio je DPA za nasilje i nepravilnosti i zatražio poništenje izbora u sjeverozapadnoj Makedoniji. No policija i strani promatrači priopćili su da su pucnjavu u skopskim općinama Čairu i Aračinovu počeli upravo pripadnici DUI-a. Dvije albanske stranke u stalnom su međusobnu sukobu zbog mjesta u vladajućoj koaliciji. DUI se ne može pomiriti s činjenicom da je protekle dvije godine bio izvan vlasti iako je na prošlim izborima osvojio više mjesta u parlamentu od DPA. DPA je tradicionalni partner VMRO-DPMNE-a i premijer Gruevski je još u predizbornoj kampanji najavio ponovno koaliranje s njom.

Konačni rezultati

Po nepotpunim službenim rezultatima izbora DUI vodi s 1,5 posto, a konačni rezultati će se znati za 15 dana, nakon ponovljenih izbora na mjestima gdje su poništeni.hina

03.06.2008. 00:59:31
Novi komentar
nužno
nužno