« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
REDOVITE KONZULTACIJE

Izaslanstvo MMF-a na razgovorima u HNB-u

Monetarna politika mora održati stabilnost tečaja i spriječiti kreditni slom.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

inflacija

,

MMF

,

HNB

,

štednja

,

Željko Rohatinski

,

financijska kriza

,

Athanasios Arvanitis

,

makroekonomija

,

monetarna politika

,

deficit platne bilance

,

pad bruto domaćeg proizvoda

,

stabilnost tečaja

,

kreditni slom

Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođeno Athanasiosom Arvanitisom, danas je u Hrvatskoj narodnoj banci razgovaralo s guvernerom Željkom Rohatinskim i njegovim suradnicima o aktualnim makroekonomskim kretanjima i očekivanjima središnje banke, ciljevima i instrumentima tečajne i ukupne novčane politike, o inozemnom dugu i izgledima za njegovo refinanciranje, te o stanju u bankovnom sektoru i njegovom sučeljavanju s učincima svjetske financijske krize, priopćeno je iz HNB-a.

Prema ocjeni guvernera Rohatinskog, u predviđanju daljnjih kretanja valja računati s tri važna ograničavajuća čimbenika - padom izvozne potražnje, smanjenim izravnim stranim ulaganjima te otežanim mogućnostima i nepovoljnijom cijenom inozemnog financiranja.

U takvim uvjetima nužno se nameće ograničavanje tekućeg deficita platne bilance, što zahtijeva politiku štednje u zemlji i smanjivanje svih oblika potrošnje, a napose proračunske. Sve to odrazit će se neminovno i na pad bruto domaćeg proizvoda.

Pred monetarnu politiku u sadašnjim okolnostima istodobno se postavljaju dvije izuzetno važne zadaće: održavanje stabilnosti tečaja, o kojoj u velikoj mjeri ovisi održavanje ukupne stabilnosti sustava, te sprječavanje kreditnog sloma u zemlji.

Porast cijena u prva dva mjeseca odrazit će se neminovno i na godišnju stopu inflacije, iako se daljnje jačanje inflacijskih pritisaka ne očekuje.

Ove godine dospijeva približno 12 milijardi eura glavnice i kamata za otplatu inozemnim vjerovnicima. Oko šestina tog iznosa odnosi se na državu, koja sredstva kani prikupiti izdavanjem euroobveznica.

Veći dio odnosi se na banke i na poduzeća, a raspoloživi podaci za siječanj pokazuju da oba ta sektora uspijevaju i dalje pribaviti dodatna sredstva u inozemstvu.

Doda li se da i u zemlji krediti poduzećima sada rastu brže nego krediti stanovništvu, čini se da s financiranjem njihovih potreba ne bi smjelo biti problema, napose ako ih s financijskog tržišta ne potisne financiranje države, navodi se u priopćenju središnje banke.

Izaslanstvo MMF-a boravi u Hrvatskoj u okviru redovitih godišnjih konzultacija po članku IV. Statuta Međunarodnog monetarnog fonda koji obvezuje svaku članicu da surađuje s Fondom i s ostalim članicama, što podrazumijeva i godišnje razgovore o aktualnim gospodarskim kretanjima. (hina/metro-portal)

30.03.2009. 15:48:52
Novi komentar
nužno
nužno