« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
PREVENCIJA

Iz Fukuhime opet curi, vlada traži klanje stoke

Japanska vlada zatražila je, uz pristanak vlasnika, klanje tisuća grla stoke u zoni od 20 kilometara ugroženoj radioaktivnošću iz nuklearne centrale Fukushima

Fotografija vijesti
Više o

Stoka

,

curenje

,

Fukushima Daiichi

,

radioaktivna voda

,

klanje

Uprava japanske nuklearke Fukushime Daiichi, oštećene prije dva mjeseca u potresu i tsunamiju, objavila je da je ponovno zabilježeno curenje radioaktivne vode iz reaktora za kojeg se vjerovalo da će se najbrže staviti pod kontrolu.

Uprava je dan ranije objavila da je zaustavila novo curenje radioaktivne vode iz skladišta izvan trećeg reaktora udaljenog nekoliko metara od oceana, za koju sumnja da je završila u oceanu, no u četvrtak su izvijestili o problemima u prvom reaktoru. Radnici u nuklearki upumpavaju vodu u četiri reaktora kako bi ih rashladili nakon razornog potresa 11. ožujka i tsunamija koji je pogodio sjeveroistočni Japan i onesposobio sustave hlađenja u nuklearki.

"Mora postojati veliko curenje", kazao je upravitelj pogona Junichi Matsumoto na konferenciji za novinare u četvrtak. Nakon što su ranije ovog tjedna obavili popravke na prvom reaktoru radnici Tokyo Electric Power Co (TEPCO), koja upravlja nuklearkom, otkrili su da je razina vode u komorama sa šipkama urana pala oko pet metara ispod predviđene razine.

Dijelovi goriva vjerojatno su se otopili i pali te pritom možda oštetili komoru i probili rupu, kazao je Matsumoto. On je kazao kako se sada razmatra da li da se poveća razina vode za hlađenje i tako riskira otjecanje novih količina radiokativne vode. U reaktor je do sada upumpano više od deset tisuća tona voda no nije jasno gdje ona, koja iscuri, završava.

Glasnogovornik vlade Yukio Edano rekao je da "traže pristanak vlasnika" za klanje stoke i uputio je riječi isprike "za sve patnje nanesene ljudima koji su uzgajali te životinje". Naglasio je da će vlasnici dobiti odštetu, ali i objasnio da klanje stoke nije naređenje.

Tisuće poljoprivrednika morale su napustiti svoje krave, konje, perad i druge domaće životinje jer su vlasti naredile evakuaciju stanovništva iz okolice nuklearke izazvane potresom i tsunamijem 11. ožujka. Zbog evakuacije je više od 10.000 krava ostavljeno u ograđenim prostorima gdje je velik dio uginuo od gladi.

12.05.2011. 13:10:00
Novi komentar
nužno
nužno