« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SVI ODGOVORNI

Ivo Josipović: Referendum o ZOR-u je političko pitanje

VIDEO - Josipović kaže da pitanje izmjena Zakona o radu nije samo ekonomsko pitanje te da rješenje svakako mora poštovati volju građana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/Cropix/Infopunkt)
Više o

ZOR

,

Zakon o radu

,

Ivo Josipović

,

izmjene ZOR-a

,

novčanica

Predsjednik Ivo Josipović danas je izjavio da pitanje referenduma o izmjenama ZOR-a nije samo gospodarsko, već je to i iznimno političko pitanje. "To nije samo pitanje treba li se referendum održati ili ne, ono je puno dublje", kazao je naglasivši da su sindikati pokazali svoju snagu te da mogu mobilizirati ljude.

"Svako rješenje, odvijalo se ono kroz provedbu referenduma, ili dogovor Vlade i sindikata, jer je i za takvo rješenje moguće naći pravno održanje, mora respektirati volju građana", ponovio je Josipović i naglasio da ni Sabor, kao ni Vlada ni sindikati, a ni oporba, "nemaju pravo tu volju zanemariti. Sva tri faktora, parlament, Vlada, sindikati trebaju pronaći izlaz iz ove krize koja je postala više od gospodarske krize."

Iako se slaže da je u prikupljanju potpisa bilo pogrešaka, Josipović naglašava kako je bez obzira na to što su na popisima bili i mrtvi, a što je specijalnost izjašnjavanja u Hrvatskoj, jasna je dominantna volja građana.

"Ipak je jedan impresivan broj ljudi stavio potpis na prijedlog sindikata. Stoga mislim da sadašnju situaciju treba gledati pragmatično. Treba izaći iz krize na način da se nitko ne osjeti poraženim, na način da nađemo rješenje koje otvara priliku gospodarstvu, ali i da zaštitimo prava radnika", ustvrdio je Josipović.

"A za to svi snose odgovornost, a ponajviše oni koji obnašaju vlast, a to je Vlada, ali i svi drugi na političkoj sceni", rekao je ne želeći komentirati pitanje je li se Vlada ponijela kukavički jer je odluku prebacila na saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

No, složio se s ocjenom novinara da je država provjerom potpisa za referendum pokazala svoju efikasnost, a da s druge strane ostaje pitanje popisa branitelja, odnosno, toga da do sada još nije utvrđen točan broj lažnih branitelja.

"Dirnuli ste me u srce", rekao je Josipović i ponovno se zauzeo za objavu popisa. "Zaista nema ni jednog razloga da se on ne objavi", rekao je i ponovio kako se zalaže za donošenje zakona kojim bi se to omogućilo, te dodao da se zalaže i za uređenje izbornog zakonodavstva, uključujući i popise birača.

"To je moguće. I slažem se da je država na primjeru potpisa za referendum pokazala da se to može napraviti. I očekivanje je svih nas da se to ne radi selektivno, samo kad to odgovara ili ne u nekom političkom trenutku", rekao je naglasivši nužnost "uvođenja reda u državi".

"Popis branitelja, birački popisi, dogradnja izbornog sustava su iznimno važni politički i pravni ciljevi koje treba što prije ostvariti", naglasio je. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 15:15:20
Novi komentar
nužno
nužno