« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
POVIJEST POVJESNIČARIMA

Ivo Josipović odao počast žrtvama na Bleiburgu

Josipović je prvi hrvatski predsjednik koji je odao počast žrtvama na Bleiburgu gdje je izrazio nadu da će se priča o 2. svjetskom ratu konačno zaokružiti

Ivo Josipović Bleiburg
Ivo Josipović Bleiburg (Drago Sopta/Cropix)
Više o

Bleiburg

,

Drugi svjetski rat

,

antifašizam

,

NDH

,

Tezno

,

Ivo Josipović

,

rođeni 22. studenoga

,

rasprodan

Ivo Josipović danas je nakon Tezna pojestio i Bleiburško polje, položio vijenac i zapalio svijeće kod Spomen-obilježja, odavši počast žrtvama stradalima u tragičnim događanjima iz svibnja 1945. godine.

"Moja je želja da se priča iz Drugog svjetskog rata zaokruži, da se prijepor koji postoji unutar korpusa ne samo hrvatskog naroda, nego i hrvatske države, na neki način stavi u okvire povijesne istine i humanizma, odnosno prava svakoga na svoj grob", naglasio je predsjednik Republike.

>> Ivo Josipović položio vijenac kod grobnice u Teznom

Kao prvi hrvatski predsjednik koji je odao počast žrtvama na Bleiburškom polju, Josipović je izrazio nadu da će se ovim činom zaokružiti jedna bolna tema iz hrvatske prošlosti kako bismo se kao moderna zemlja, utemeljena na antifašizmu i Domovinskom ratu, okrenuli budućnosti.

Na Bleiburško polje su se u svibnju 1945. godine, nakon pobjede jugoslavenske partizanske vojske, povukle tisuće vojnika NDH i hrvatskih civila, nadajući se predaji savezničkim snagama. No, vraćeni su i predani jugoslavenskim komunističkim vlastima te ih je velik dio ubijen na tzv. križnim putovima, a samo manji dio stradao je na samom Bleiburškom polju.

Na novinarsko pitanje hoće li i iduće godine doći na Bleiburg, Josipović je rekao da nije riječ o tradiciji, već o tome da se "politički ova priča zaključi i prepusti povjesničarima".

Predsjednika Josipovića na Bleiburškom polju pozdravio je predsjednik Počasnog bleiburškog voda Ilija Abramović, izrazivši zadovoljstvo što je nakon 65 godina čekanja jedan hrvatski predsjednik odao počast bleiburškim žrtvama.

U odavanju počasti na Bleiburgu predsjedniku Josipoviću su se pridružili predstavnici antifašista, romske nacionalne manjine, Savjeta branitelja, u ime Vlade RH ministar uprave Davorin Mlakar te Sabora saborski zastupnik Nenad Stazić.

Prije dolaska u Bleiburg Josipović je prijepodne položio vijence i kod spomenika i grobnice na groblju Dobrava u mariborskom prigradskom naselju Tezno.

>> Stjepan Mesić: Na Bleiburgu ubijani i krivci za Jasenovac

Većina predstavnika Saveza antifašističkih boraca, kao i predstavnici srpske manjine na čelu sa saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem, nisu nakon Teznog produžili za Bleiburg, jer, kako su rekli novinarima, nemaju tamo što tražiti. (hina/metro-portal)

20.06.2010. 15:53:45
Novi komentar
nužno
nužno