« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
DEUTSCHER KREBSPREIS

Ivan Đikić dobitnik godišnje nagrade njemačke udruge za tumore

Dio nagrade u iznosu od 15.000 kuna dr. Ivan Đikić donirat će za programe udruga Krijesnica, Sve za nju i Civitas

Prof. dr. Ivan Đikić
Prof. dr. Ivan Đikić (Nikola Vilić/Cropix)
Više o

Ivan Đikić

,

MEDILS

,

Deutscher Krebspreis

,

istraživanje tumora

Profesor Ivan Đikić, voditelj laboratorija Molekularne biologije tumora na MedILS-u, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Frankfurtu te direktor frankfurtskog Instituta za istraživanje života dobitnik je nagrade Deutscher Krebspreis za 2010. koju dodjeljuje njemačka udruga za tumore.

"Dr. Đikić ovogodišnji je dobitnik zbog značajnog doprinosa u razumijevanju nastanka tumora. U nizu znanstvenih radova u posljednjih pet godina dr. Ivan Đikić opisao je molekularne detalje popravka oštećenja genoma te dokazao kako upalni procesi i autofagije mogu utjecati na proliferaciju i metastaze tumorskih stanica", stoji u obrazloženju nagrade.

Nagrada njemačke udruge za tumore dodjeljuje se, kako se ističe u priopćenju, jednom godišnje za dostignuća iz područja istraživanja i liječenja tumora, a dr. Đikić ju je dobio za otkrića u području bazične znanosti. Nagrada se sastoji od diplome, promotivnog predavanja na godišnjem skupu udruge te novčane nagrade u iznosu od 7.500 erua.

Riječ je o jednoj od prestižnijih nagrada koja se dodjeljuje za istraživanje tumora u Njemačkoj. Đikić je prijašnji dobitnik nagrada američkog i europskog udruženja za istraživanje tumora iz 2006. godine, što potvrđuje njegovu lidersku poziciju u istraživanjima tumorskih bolesti.

Dio nagrade u iznosu od 15.000 kuna dr. Ivan Đikić donirat će za programe udruge Krijesnica, koji uključuju psiho-socijalnu rehabilitaciju oboljele djece i njihovih roditelja te ljetne rehabilitacijske kampove za djecu oboljelu od tumora. Ističe da time želi senzibilizirati javnost u Njemačkoj i Hrvatskoj na značajan doprinos koji civilne udruge poput udruge Krijesnica, Sve za nju i Civitas volonterski čine za djecu oboljelu od tumora, kao i za njihove obitelji. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 12:38:22
Novi komentar
nužno
nužno