« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POTPORA RAZVOJU

Italija želi investirati u BiH

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini potvrdio je kako vlada njegove zemlje snažno podupire nastojanja Bosne i Hercegovine da postane članicom EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Italija

,

BiH

,

ulaganje

"Italija je davala i daje punu potporu približavanju BiH europskim integracijama i NATO-u", kazao je Frattini nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Šef talijanske diplomacije, koji će se u utorak sastati s najvišim dužnosnicima BiH, izrazio je očekivanje kako će Europska komisija do kraja svibnja dati pozitivno mišljenje o ukidanjnu viza za građane te zemlje pri putovanju u zemlje-članice EU. Kazao je kako je to sada uglavnom tehničko pitanje no dodao je kako ono istodobno ima i veliki politički značaj.

Frattini nije mogao potvrditi da među zemljama-članicama EU vlada potpuno suglasje o tome je li BiH ispunila uvjete da joj se ukine vizni režim, no istaknuo je kako Italija to snažno zagovara.

Potvrdio je kako vlada u Rimu daje potporu BiH i kada je rječ o njenoj kandidaturi za odobravanje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

"Sjevernoatlantsko vijeće dalo je jasan signal BiH što treba učiniti kako bi se o tome razgovaralo idućeg tjedna u Tallinu (na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a)", kazao je Frattini posredno naznačivši kako ti uvjeti još uvijek nisu ispunjeni.

Frattini je izrazio želju za jačanjem gospodarskih odnosa s BiH. Podsjetio je kako je talijanska vlada planirala do 2020. godine za 20 posto povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora a to je izravni poticaj za ulaganje u državama kakva je BiH. "Taj plan znači da mi dio sredstava kanimo investirati u susjednim državama", kazao je Frattini.

Sven Alkalaj je podsjetio kako se u BiH trenutačno koristi tek 38 posto energetskih potencijala te je pozvao potencijalne investitore da iskoriste šansu koju im ta grana nudi. (hina/metro-portal)

12.04.2010. 22:06:13
Novi komentar
nužno
nužno