« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
ZANIMLJIVO

Istraživanja trebaju otvarati nova radna mjesta

Često se misli da samo obrazovanje dovodi od zaposlenja, iako postoje velike potrebe za nekvalificiranim zaposlenicima koji jedino moraju imati osjećaj za ljudski kontakt

Zanimljive teme u Davosu
Zanimljive teme u Davosu (weforum.org)
Više o

Europsko istraživačko vijeće

,

nova radna mjesta

Istraživanja bi trebala omogućiti otvaranje radnih mjesta, uvođenjem novih proizvoda ili tehnologija, rekli su u subotu sudionici rasprave na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu koja se bavila mjestom Europe u sve konkurentnijem svijetu

'Mi smo svjetski vođe na planu istraživanja, posebice zahvaljujući ERC (Europsko istraživačko vijeće), ali ta istraživanja bi trebala dovesti do radnih mjesta', rekao je europski povjerenik za istraživanja, znanost i inovacije Portugalac Carlos Moedas.

To je vijeće 2007. utemeljila EU i ono svake godine bira znanstvenike svih polja, od matematike do sociologije i financija za razdoblje od pet godina za projekte u Europi.

Grčki profesor Christopher Pissarides, dobitnik Nobelove nagrade za gospodarstvo i član ERC istaknuo je da 'Europa ne bi trebala biti iza Sjedinjenih Država u istraživanjima, i ona mora staviti naglasak na nove tehnologije, jer će one potaknuti svjetski gospodarski rast'.

On je također naveo nekoliko puteva osnivanja radnih mjesta u Europi i objasnio da se često misli da samo obrazovanje dovodi od zaposlenja, iako postoje velike potrebe za nekvalificiranim zaposlenicima koji jedino moraju imati osjećaj za ljudski kontakt, posebice u radu s bolesnima i starijim osobama.

Pissarides je zaključio da ne postoji čudotvorni recept, te da treba pokrenuti strukturne reforme i ulagati u znanost i inovacije koje će pokrenuti otvaranje radnih mjesta.

24.01.2015. 17:49:00
Novi komentar
nužno
nužno