« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
ZANIMLJIVO

Istraživačko novinarstvo u Vatikanu nepoželjno

Rimska kurija je započela s istragama protiv novinara koji su otkrili skandale u Vatikanu. Papa Franjo je protiv objavljivanja tajnih dokumenata, ali se i dalje zalaže za reforme. No otpor je velik

Promjene idu vrlo sporo
Promjene idu vrlo sporo (Arhiva)
Više o

Vatikan

,

istraživačko novinarstvo

,

afere

,

papa Franjo

,

Jorge Bergoglio

Godinu dana prije nego što će biti izabran za papu Jorge Bergoglio je dao jedan intervju u kojem je komentirao događaje u Vatikanu. Upravo u to vrijeme osobni tajnik Benedikta XVI. je javnosti predočio dokumente koji svjedoče o korupciji i pohlepi koji vladaju unutar vatikanskih zidova.

No umjesto da istakne potrebu borbe protiv korupcije, budući papa Franjo je sasuo drvlje i kamenje po medijima. „Koji put se pojavljuju negativni naslovi, no puno toga se napuhava i manipulira, samo da bi se stvorili skandali", rekao je tada budući papa.

Papa ustraje na reformama

Sada je papa Franjo u Vatikanu i na snazi je zakon koji zaista ograničava prava novinara koji pokušavaju rasvijetliti što se u Vatikanu događa iza zatvorenih vrata. Prema tom zakonu zatvorskom kaznom od šest mjeseci do dvije godine može biti kažnjen onaj tko „na ilegalan način" dođe do povjerljivih dokumenata. U slučaju da su ti spisi „od fundamentalne vrijednosti za Vatikan" prijeti čak kazna između četiri i osam godina zatvora.

Sada je Vatikan po prvi put primijenio ovaj zakon: jedan španjolski svećenik koji već sjedi u zatvoru i jedna talijanska glasnogovornica su optuženi za krađu tajnih dokumenata. Istraga se vodi i protiv dva novinara koji su objavljivali članke pozivajući se na sporne dokumente. Emiliano Fittipaldi u svojoj knjizi „Pohlepa" opisuje kako stotine tisuća eura završavaju na tajnim računima Vatikana. A Gianluigi Nuzzi u „Sve mora izaći na vidjelo dana" opisuje otpor u Vatikanu naspram reformi koje želi provesti papa Franjo.

Oba novinara Vatikan je pozvao na ispitivanje. Nuzzi je odbio izlet u Vatikan jer mu vatikansko pravosuđe ne jamči tajnost izvora informacija. I papu optužuje zbog „inkvizitorske istrage". Emiliano Fittipaldi se pojavio na saslušanju u Vatikanu, „iz znatiželje" kako kaže. No na suđenju se neće pojaviti i isto tako ne vjeruje da će ga Italija izručiti. On ionako smatra da je ono što je on iznio u svojoj knjizi papa Franjo već ionako otvoreno priznao.

Recimo kad je krajem prošle godine poručio kako neki dužnosnici Vatikana „moraju biti liječeni od specijalne vrste Alzheimera". „Papa je već javno osuđivao pojave o kojima ja pišem. I to još žešće nego ja", čudi se Fittipaldi. No taj isti papa baš i nema razumijevanja za Fittipaldijevo istraživanje. On je objavljivanje dokumenta nazvao „žalosnim zločinom", ali je istodobno najavio da ga to neće odvratiti od ustrajanja na reformama.

Šoping u Londonu umjesto pomoći siromašnima

No to bi moglo ići teže od očekivanog, smatra Francesco Peloso koji je već objavio jednu knjigu o manipulacijama u Vatikanskoj banci. On smatra da je otpor vatikanske hijerarhije jednostavno prejak. On stoga računa s daljnjim sukobima unutar Rimske kurije ali i novim skandaloznim otkrićima.

A da skandala neće manjkati, pokazuje i najnoviji primjer nemoralnog razbacivanja unutar Vatikana. Dok je Kurija vodila istragu protiv Nuzzija i Fittipaldija, talijanska policija je bacila oko na jednog bivšeg redovnika koji je prije tri godine, iz navodno zdravstvenih razloga, napustio jedan samostan u Montecasinu. To je i službeno objašnjenje Vatikana, no policija vjeruje da su redovnik i njegov brat crkvu opljačkali za pola milijuna eura namijenjenih jednoj humanitarnoj udruzi. Novac su braća potrošila na luksuzne šoping-izlete u London.

Fittipaldi zato vjeruje da papini pokušaji da novinare spriječi u otkrivanju ovakvih skandala, neće riješiti temeljne probleme u Vatikanu.

Piše: Megan Williams/DW
25.11.2015. 10:52:00
Novi komentar
nužno
nužno