« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
LJUSKE NOJEVIH JAJA

Istraživači pronašli 60,000 godina stare dokaze pisane komunikacije

Stručnjaci sa Sveučilišta Bordeaux tvrde da "zapisi" dokazuju postojanje kompleksnog društvenog života i uporabe simbola u društvenim interakcijama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

ljuska jajeta

,

nojevo jaje

,

najstariji zapisi

,

pisana komunikacija

,

pećinski crteži

Geometrijski oblici ugravirani na ljuskama nojevih jaja možda predstavljaju najstariji oblik pisane komunikacije, smatraju istraživači sa Sveučilišta Bordeaux. Fragmente su istraživači pronašli u Južnoj Africi. Uzorke su napravili lovci-skupljači; pretpostavlja se da su nastali prije 60,000 godina što spada pod period koji prethodi napuštanju kontinenta i odlasku ljudi u druge krajeve svijeta.

Nadalje, "zapisi" vjerojatno predstavljaju nekakav oblik identificiranja grupe koja je bila vlasnik jaja. Među uzorcima, najčešće su se pojavljivala četiri specifična oblika. Pierre-Jean Texier, istraživač koji je sa svojim timom stručnjaka pronašao 270 fragmenata jaja, nekoliko godina već detaljno pregledava nalazište Diepkloof Rock Shelter u Western Capeu.

Uzorci zapisa urezani su u ljuske jaja - istraživači tvrde da su jaja služila kao posude za vodu, na primjer. Osim toga, na ljuskama se nalaze i grlići uz pomoć kojih se moglo piti, rekao je Curtis Marean sa Sveučilišta Arizona State za časopis Wired. "Sposobnost prenošenja i čuvanja vode je revolucionarno tehnološko postignuće, a mi ovdje imamo izvrsne dokaze da je to davno bilo moguće", kaže Marean.

Brojni pećinski crteži stari 30,000 godina dugo su smatrani najstarijim ljudskim zapisima. Upravo je zato ovo otkriće i zanimljivo. Stručnjaci sa Sveučilišta Bordeaux kažu da gravure nisu tek bezazleno reckanje - naprotiv, one dokazuju postojanje kompleksnog društvenog života i predstavljaju razvoj grafičke tradicije i složene uporabe simbola u društvenim interakcijama.

Pojedinosti o otkriću Texierova tima objavljene su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

02.03.2010. 18:33:00
Novi komentar
nužno
nužno