« Svijet
objavljeno prije 15 godina
MALO BLIŽE CILJU

Istraga pada Air Franceovog leta 447 je 'na dobrom putu'

Čini se sve što se može, ali istražitelji još ne znaju hoće li postići glavni cilj – pronalazak i vađenje crnih kutija s dna Atlantika

(Corbis)
Više o

Brazil

,

Francuska

,

pad zrakoplova

,

Air France 447

,

Ured za istragu i analizu

,

BEA

,

Paul-Louis Arslanian

,

Olivier Ferrante

,

Airbus A330

Francuski Ured za istragu i analizu (BEA) danas je procijenio kako se približava cilju u istrazi rušenja Air Franceovog zrakoplova na letu 447, ali i da je u velikoj utrci s vremenom u pitanju pronalaska crnih kutija. BEA je sa svojih šezdesetak stručnjaka jedina institucija u Francuskoj ovlaštena za provedbu tehničkih istraga glede uzroka zbog kojih se dogodila nesreća nekog zrakoplova, poput ove Air Franceova Airbusa.

"Uzimajući u obzir sav odrađeni posao i ono što imamo, mislim da se doista pomalo približavamo cilju, a cilj je razumjeti što se dogodilo. Činimo sve što možemo, ali je jako teško. Čini se sve kako bi se pronašle crne kutije i tijela stradalih, ali se zasad ne može reći u čemu ćemo uspjeti, a u čemu ne. Sigurni smo da će crne kutije slati signal najmanje 30 dana i to nam je (pronalazak kutija) najvažniji cilj. Nakon tog razdoblja izgledi postaju nesigurni", izjavio je ravnatelj BEA-e Paul-Louis Arslanian o tijeku istrage.

"Gotovo je sigurno da nećemo uspjeti pronaći sve dijelove zrakoplova", rekao je Arslanian, naglasivši kako je iz mora do sada izvučeno 50 tijela i oko 400 dijelova zrakoplova. Na tijelima nekih žrtava u Brazilu je obavljena obdukcija, ali francuskim istražiteljima još nije dopušten pristup rezultatima.

"Obdukcije u Brazilu u nadležnosti su brazilskih vlasti, a s njima je bio patolog BEA-e, no nije mu bilo dopušteno sudjelovati. Te rezultate smatramo bitnima za istragu i moramo biti upoznati s njima", ustvrdio je. Istražitelj BEA-e Olivier Ferrante rekao je kako je potraga za ostacima nesreće Airbusa A330-200 u kojoj je poginulo 228 putnika i članova posade "utrka s vremenom".

Dio Atlantskog oceana u kojem se traga za žrtvama, ostacima zrakoplova i dvjema crnim kutijama "vrlo je problematično i slabo istraženo područje" u kojem dubina iznosi i 4600 metara, a domet signala koji odašilju kutije je samo dva kilometra. Budući da se signal emitira 30 dana, to znači da preostaje samo dva tjedna da zrakoplovi i brodovi pronađu ostatke koje traže na području površine 17 tisuća četvornih kilometara, upozorio je Ferrante.

Izvor: Hina

17.06.2009. 15:37:22
Novi komentar
nužno
nužno