« Život
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PUNO MITOVA

Istine i laži o vašem vidu

Postoje različite teorije o tome što je dobro, a što je štetno za naše oči – pogledajte što je od toga istina, a što laž

vid oči
vid oči (Shutterstock)
Više o

oči

,

vid

Mnoge tvrdnje o našim očima i vidu nisu istinite, iako se o njima često govori i piše. Zato pogledajte što je od toga zbilja istina, a što laž.

Čitanje u polutami kvari oči

Ovaj je mit vrlo raširen, ali čitanje pri slabom svjetlu neće pokvariti vaš vid. Takvo čitanje može umoriti vaše oči i možete se osjećati umorno, ali taj učinak je kratkotrajan. Može doći i do osjećaja suhih očiju jer pri slabom svjetlu oči više naprežemo, ali to neće naštetiti našem vidu.

Mrkva poboljšava vid

Iako ima niz prednosti za naš organizam, mrkva ipak ne može popraviti vid. Sadrži puno vitamina A koji pomaže u snižavanju rizika od bolesti oka, ali za zaštitu našeg vida dovoljna je mala količina tog vitamina koji se nalazi i u nizu drugih namirnica.

>> Pčele vide vaše lice kao neobičan cvijet

Dugo gledanje u ekran računala je štetno

Ova tvrdnja je tek djelomično istinita. Naime, gledanjem u ekran računala, čovjek trepće tri puta manje, što može dovesti do nadraživanja očiju i problema s oštrenjem vida. Ipak, ne morate se bojati da će to uzrokovati kratkovidnost, povisiti dioptriju ili nešto slično.

Gledanje televizije izbliza šteti vidu djeteta

Prekomjerno gledanje televizije svakako nije dobro, ali ako dijete gleda televiziju izbliza to neće naštetiti njegovom vidu. Naime, djeca mogu izoštriti vid puno bolje od odraslih. Tako je i gledanje televizije za djecu tipično i potpuno će nestati.

>> Igranje igrica razvija vid

07.07.2010. 00:24:00
Novi komentar
nužno
nužno