« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TEHNOLOŠKI ISKORAK

Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija prelaze na digitalnu tv

Od ponoći prestaje emitiranje analognog signala i prelazi se na digitalno emitiranje, najavljeno je na prezentaciji digitalnog signala koja je večeras održana u Motovunu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

digitalni program

,

televizija

Slijedom toga gledatelji od sutra više neće moći gledati zemaljski TV program televizijskih nakladnika na nacionalnoj razini pomoću starog analognog televizora već isključivo digitalnim zemaljskim prijamnikom odnosno televizorom s ugrađenim digitalnim zemaljskim prijamnikom.

"Nema sumnje da je to za Hrvatsku veliki tehnološki iskorak, a ova regija je izabrana jer je bila i najpripremljenija od svih s obzirom da se pilot projekt najduže provodio upravo na ovom području", kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić dodavši kako je odabrana i zbog otežanog prijama hrvatskih TV programa radi smetnji inozemnih analognih TV postaja.

Predsjednik Uprave "Odašiljača i veza" Denis Nikola Kulišić istaknuo je kako na području digitalne regije D5 ima ukupno oko 170 tisuća kućanstava te kako je dosadašnjim mjerenjima utvrđeno da svega oko 800 kućanstava ima problema u prijemu signala.

Govoreći o statusu regionalnih televizija Kulišić je kazao kako će stanovnici na području regije D5 moći u potpunosti gledati i sve lokalne te regionalne televizije odnosno pulsku TV Novu, Nezavisnu istarsku televiziju, RiTV te Kanal RI.

"Čitav svijet, Europa i okolne države pa tako i Hrvatska prelaze na nove tehnologije koje nude veliki raspon novih funkcionalnosti. Do danas je proces prelaska s analogne na digitalnu televiziju dovršen u deset zemalja", zaključio je Kulišić. Inače, kako se danas čulo, nakon gašenja analognog signala u regiji D5 u idućem valu 3. ožujka trebalo bi uslijediti gašenje analognog signala u regijama D1 (Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija), D3 (Međimurska, Varaždinska te Koprivničko-križevačka), D7 (Zadarska i Šibensko-kninska) te u D9 (Dubrovačko-neretvanska županija), a rokove gašenja analognih televizijskih odašiljača definirala je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije.

V.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac naglasio je kako će HRT učiniti sve da signal dođe do svakog pretplatnika ustvrdivši kako će digitalizacija omogućiti širenje medijskog pluralizma. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 00:08:19
Novi komentar
nužno
nužno