« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
novi sad

Isprika Đurđi Adlešič zbog grafita "Smrt Hrvatima"

Grafit je bio napisan na kiosku nedaleko od sjedišta mjesne hrvatske udruge

(vlada.hr)

Gradonačelnik Novog Sada Sada Igor Pavličić osobno se ispričao potpredsjednici Vlade RH Đurđi Adlešič koja je u nedjelju boravila u Novome Sadu i u ponedjeljak intervenirao da bi se uklonio grafit s porukom "Smrt Hrvatima", koji je ispisan na kiosku u neposrednoj blizini sjedišta Srijemskoga vikarijata i mjesne hrvatske udruge u Petrovaradinu.

"Gradonačelnik je tom prigodom rekao kako takav ispad drži nedopustivim i da on takve incidente neće tolerirati", navela je generalna konzulica, koja je bila u pratnji Đurđe Adlešič tijekom njezina boravka u glavnom gradu Vojvodine.

Za grafit potpredsjednica Vlade RH čula je od predstavnika hrvatske manjine u Vojvodini s kojima se sastala u nedjelju u Petrovaradinu, na početku svoga dvodnevnog posjeta Srbiji.

Adlešič je rekla da ne bi željela da jedan grafit pokvari opću sliku o sve boljim odnosima Hrvatske i Srbije ali da je to "nešto što sigurno zahtijeva intervenciju".

Na taj primjer širenja govora mržnje ukazao je u ponedjeljak i predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća Branko Horvat, koji je naveo da je "zabrinut što se i nakon toliko godina još uvijek događaju ovakve stvari" te da od mjerodavnih tijela očekuje da se slučaj ispita i krivci kazne.

Horvat je istaknuo da je kiosk s grafitom postavljen neposredno uoči izbora za članove Savjeta i Nadzornog odbora MZ Petrovaradin koji su održani u subotu.

01.06.2009. 12:56:10
Novi komentar
nužno
nužno