« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
PEPEO I DALJE IZLAZI

Islandski vulkan Grimsvoetn prijeti, zapadna Europa u strahu

U ponedjeljak je meteorolog Peitur Arason potvrdio da je snaga erupcije i dalje jaka uz niske vjetrove koji pušu u smjeru Velike Britanije, a na većim visinama pušu prema sjeverozapadu

Vulkan Grimsvoetn zadaje brige Europi
Vulkan Grimsvoetn zadaje brige Europi (YouTube)
Više o

Island

,

erupcija

,

pepeo

,

vulkan grimsvoetn

Islandski vulkan Grimsvoetn i dalje je u ponedjeljak izbacivao gusti oblak pepela, ali njegova se aktivnost smanjila pa su otvorene međunarodne zračne luke u Islandu, dok zapadna Europa strahuje od oblaka pepela sljedećih sati, javlja Hina.

Geofizičar Gunnar Gudmundsson s islandskog meteorološkog instituta rekao je da se ne zna hoće li pepeo u utorak pasti na Škotsku i Sjevernu Irsku i precizirao da se znanstvenci nadaju smanjenju oblaka pepela. U ponedjeljak je meteorolog Peitur Arason potvrdio da je snaga erupcije i dalje jaka uz niske vjetrove koji pušu u smjeru Velike Britanije, a na većim visinama pušu prema sjeverozapadu.

Europska organizacija za zračnu sigurnost Eurocontrol je navela da se izvan Islanda u ponedjeljak i utorak ne očekuje zatvaranje nijedne zračne luke, iako se predviđa da bi oblak mogao ugroziti dio europskog neba. Britanski meteorološki institut Met Office navodi da bi pepeo mogao stići na sjever i zapad Škotske u noći i utorak ujutro, što bi izazvalo poremećaje u zračnom prometu tijekom posjeta američkog predsjednika Baracka Obame. Kompanija Loganair je najavila otkazivanje 36 letova između ponedjeljka i utorka, uglavnom unutar Škotske.

Oblak bi se zatim mogao proširiti u francuski zračni prostor i na sjever Španjolske u četvrtak ako se vulkanske izbacivanja nastave jednakim intenzitetom, upozorio je Eurocontrol. Grenland je zatvorio svoj zračni prostor, a Island čiji je zračni prostor bio zatvoren od nedjelje trebao bi u ponedjeljak navečer otvoriti svoje četiri međunarodne zračne luke. Najaktivniji vulkan Islanda Grimsvoetn koji je između 1922. i 2004. devet puta erumpirao, od subote je u najjačoj aktivnosti posljednjih sto godina.

24.05.2011. 08:25:00
Novi komentar
nužno
nužno