« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POSTIGNUT DOGOVOR

Island počinje pristupne pregovore s EU-om

Europska unija službeno je odobrila početak pristupnih pregovora s Islandom, koji službeno počinju u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu

(Shutterstock)
Više o

Europska unija

,

pristupni pregovori

,

Island

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije prihvatili su u ponedjeljak na redovitu mjesečnom sastanku zajedničko pregovaračko stajalište i pregovarački okvir, dokumente koji su potrebni za početak pristupnih pregovora.

U utorak će se na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini pregovori i službeno otvoriti. Nakon početka pregovora slijedi postupak "screeninga", analitičke usporedbe islandskog i europskog zakonodavstva, što je preduvjet za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Screening" pokazuje što kandidatska zemlja mora uskladiti s Europskom unijom po pojedinim poglavljima. Island kao članica Europskog ekonomskog prostora već ispunjava oko dvije trećine europskog zakonodavstva pa bi put te zemlje prema članstvu trebao biti puno lakši nego ostalih kandidata.

Međutim, tijekom pregovora trebat će postići rješenje za Islanđane vrlo osjetljivo pitanje ribolova i poljoprivrede. Island će u bilateralnim pregovorima s Nizozemskom i Velikom Britanijom morati naći i rješenje za odštetu njihovim štedišama koji su štedne uloge izgubili u islandskoj banci Icesave, što je također vrlo težak ispit za tu malu otočnu zemlju s 300.000 stanovnika.

Island bi mogao postati 29. članicom EU-a nakon Hrvatske ako to prihvate islandski građani na referendumu. (hina/metro-portal)

26.07.2010. 14:05:25
Novi komentar
nužno
nužno