« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
POUČEN BANKROTOM

Island odlučio ući u Europsku uniju

Nakon prošlogodišnjeg financijskog kolapsa sve veći broj Islanđana podupire ideju ulaska u EU

(Corbis)
Više o

EU

,

Island

,

pristup Europskoj uniji

Islandski parlament u četvrtak je, nakon višednevne burne rasprave, prihvatio vladin prijedlog da zemlja podnese zahtjev za članstvom u Europskoj uniji. To je prvi službeni islandski korak prema članstvu u EU, gotovo nezamislivu prije financijskog sloma koji je ta zemlja doživjela pokraj 2008. godine.

Vladi su trebala 32 glasa za prihvaćanje prijedloga, a potporu je izrazilo 33 zastupnika, dok ih je 28 glasovalo protiv, a dva su bila suzdržana. Protiv kandidature izjasnio se i ministar poljoprivrede i ribarstva Jon Bjarnason, u čijem bi resoru moglo biti najviše zapreka tijekom pristupnih pregovora, iako je njegova vlada članstvo u EU označila svojim prioritetom.

Predsjednik parlamentarnog odbora za europska pitanja Arni Thor Sigurdsson izjavio je da bi pristupni pregovori mogli početi u veljači sljedeće godine, referendum bi mogao biti održan u početku 2012., a kao godina ulaska u Uniju navodi se 2013.

Socijaldemokratska stranka premijerke Johanne Sigurdardottir, koja je provodila snažnu proeuropsku politiku, pobijedila je na izborima u travnju koje je vladajuća koalicija predvođena Strankom neovisnosti bila prisiljena raspisati pritisnuta uličnim prosvjedima zbog financijskog sloma izazvana svjetskom krizom. Od tada su se Islanđani zagrijali za pristup EU koji podržava 62,1 posto od 330 tisuća stanovnika, ali kako javlja AFP oni i dalje strahuju od gubitka suverenosti i nadzora nad ribarstvom.

Island je prva zemlja koja je bankrotirala pod udarom svjetske krize. Kreditni slom nastupio je pod teretom milijarda dolara duga nagomilana agresivnim prekomorskim ulaganjima u financijske usluge. Nakon financijskog sloma Međunarodni monetarni fond odobrio je Islandu pomoć od 10 milijarda dolara za izlazak iz krize.

Jedan od razloga rasta proeuropskog raspoloženja na Islandu bila je i pravodobna i reakcija Europske unije na gospodarsku krizu koja je zemlje spasila od sudbine slične islandskoj. Po najnovijim anketama 62,1 posto od 330 tisuća Islanđana zagovara pristup Uniji.

Do početka 90-ih islandsko gospodarstvo temeljilo se na ribarstvu i marikulturi i činilo većinu njegova izvoza. Iako danas Island izvozi aluminij, elektroničku ribarsku i riboprerađivačku opremu te faramceutske proizvode, zbog važnosti ribarstva primjena europskih kvota za ribarstvo glavna je zapreka ulasku Islanda u EU. Inače je Island uvelike svoje zakonodavstvo već prilagodio europskomu.

Izvor: Hina

16.07.2009. 21:43:43
Novi komentar
nužno
nužno