« Svijet
objavljeno prije 13 godina
USKLAĐENOST OD JEDNE TREĆINE

Island ekspresno otvorio i zatvorio prva pregovaračka poglavlja s EU

Najteže poglavlje u pristupnim pregovorima bit će ribarstvo, temeljna grana islandskog gospodarstva

Island
Island (Shutterstock)
Više o

Island

,

pregovori eu

Island, koji je pristupne pregovore s Europskom unijom započeo u srpnju prošle godine, u ponedjeljak je na pristupnoj konferenciji otvorio pregovore u prva četiri poglavlja, od kojih su dva odmah zatvorena.

Na međuvladinoj konfrenciji o pristupanju na ministarskoj razini Island je otvorio pregovore u poglavljima Znanost i istraživanje, Obrazovanje i kultura, Informacijsko društvo i mediji i Javne nabave. Istodobno su pregovori zatvoreni u dva poglavlja Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura. Riječ je o najlakšim poglavljima koja sve zemlje kandidatkinje otvaraju i zatvaraju isti dan.

Tijekom proteklih godinu dana obavljen je postupak screeninga, usporedbe usklađanosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. Screening je pokazao da je Island u potpunosti usklađen s jednom trećinom od 33 poglavlja europske pravne stečevine o kojima se vode pregovori, s drugom trećinom je djelomično usklađen, a trećina je potpuno neusklađena. To uvelike olakšava pregovore s tom zemljom, koja ima dugu demokratsku tradiciju, koja je članica Europskog ekonomskog prostora i Schengenskog prostora.

Najteže poglavlje u pristupnim pregovorima bit će ribarstvo, temeljna grana islandskog gospodarstva. Europska unija na području ribarstva ima ima zajedničku politiku i Island, kao ribarska velesila ne želi to prepustiti Bruxellesu. Druga moguća poteškoća u islandskim pregovorima je slaba potpora građana za članstvo u Europskoj uniji.

Islandski ministar vanjskih poslova Ossur Skarphedinsson izrazio je zadovoljstvo otvaranjem prvih pregovora i ujedno čestitao Hrvatskoj na završetku pregovora. "Island je prva zemlja koja je priznala neovisnost Hrvatske i želim čestitati Hrvatima na povijesnoj odluci Europskog vijeća o završetku pregovora", rekao je Skarphedinsson.

On je istaknuo kako očekuje da će Island polovicu preostalih poglavlja otvoriti u drugoj polovici ove godine pod poljskim predsjedanjem, a preostala tijekom danskog predsjedništva u prvoj polovici sljedeće godine. Na pitanje je li realno da Island postane članica EU-a za dvije godine, šef islandske diplomacije je odgovorio niječno.

"To je apsolutno nemoguće", rekao je Skarphedinsson, dodajući da će o ribarstvu trebati dugo pregovarati i Island ne želi zatvoriti pregovore u tom poglavlju prije nego se njegovi građani izjasne o tom pitanju, što uzima puno vremena.

27.06.2011. 14:30:00
Novi komentar
nužno
nužno