« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
MUSLIMANSKE ZEMLJE UPOZORAVAJU

Islamofobija na zapadu poprima velike razmjere

Zapadno društvo je, prema mišljenju muslimanskih država, prožeto neprijateljsvom prema pripadnicima islamske vjeroispovijesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Egipat

,

UN

,

Pakistan

,

Islam

,

islamofobija

Muslimanske su države u srijedu rekle da je "islamofobija", kako su je nazvale, zahvatila zapad i medije zapadnih zemalja i zatražile da Ujedinjeni narodi poduzmu oštriju akciju protiv te pojave.

Izaslanici islamskih zemalja, uključujući Pakistan i Egipat, rekli su Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda da odnos prema muslimanima u zapadnim zemljama doseže razmjere rasizma i diskriminacije i da se protiv takvog odnosa mora boriti.

"Ljudi arapskog porijekla suočeni su s novim oblicima rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i s time povezanih oblika netolerancije i proživljavaju diskriminaciju i marginalizaciju", rekao je jedan egipatski izaslanik, po sažetom izvješću UN-a.

>> Švicarska zbog zabrane gradnje minareta mora pred sud UN-a

Pakistan je, govoreći ispred 57 zemalja Organizacije islamske konferencije (OIC), rekao da posebni istražitelj za vjerske slobode treba ispitati takav rasizam "posebice u zapadnim društvima".

Pakistan je predložio rezoluciju Vijeću koja upućuje njegovog posebnog istražitelja za vjerske slobode da "blisko surađuje s organizacijama masovnih medija kako bi osigurao da one stvaraju i promiču ozračje poštovanja i tolerancije za vjerske i kulturalne različitosti". Diplomati kažu da treba očekivati da se rezolucija prihvati s obzirom na većinu koju OIC i njegovi saveznici imaju u tom tijelu. (hina/metro-portal)

16.06.2010. 22:25:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    17.06.2010. 10:15
    To osjecamo na svojim ledima decenijama ali je dobro da se to na naj visoj istanci diskutuje i prizna.Nama je zivot na zapadu unisten.
Novi komentar
nužno
nužno