« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
AUSTRALIJA

Islamistički atentatori osuđeni na 23 do 28 godina zatvora

Sud je ocijenio da postoje nepobitni dokazi da su ti muškarci željeli napraviti "u najmanju ruku tešku štetu"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

rat u Iraku

,

atentatori

,

Afganistan rat

,

islamistički atentator

,

Richard Maidment

Petorica muškaraca osuđena su u ponedjeljak ujutro na sudu u Sydneyju na zatvorske kazne u trajanju od 23 do 28 godina zbog pripreme islamističkog atentata u Australiji kako bi prosvjedovali protiv australskog sudjelovanja u ratovima u Afganistanu i Iraku.

Petorica muškaraca koji su svi živjeli u Sydneyju, a čija imena nisu objavljena, proglašeni su krivima jer su skupljali vatreno oružje, kemijske proizvode i priručnike za izradu bombi između srpnja 2004. i studenoga 2005., prije atentata na neidentificiranu metu.

Osuđenici, četvorica libanonskog podrijetla i jedan bangladeškog, za sebe kažu da su muslimani. Osuđeni su na kazne od 23 do 28 godina zatvora.

"Nema razloga sumnji da bi bez intervencije vlasti plan bio proveden početkom 2006. ili oko tog razdoblja", izjavio je sudac Anthony Whealy, u dvorani posebno podignutoj za tu prigodu.

Sud je ocijenio da postoje nepobitni dokazi da su ti muškarci željeli napraviti "u najmanju ruku tešku štetu" te da su predstavljali "znatnu opasnost" za stanovništvo.

Tužitelj Richard Maidment kazao je sudu da pet optuženih smatra sudjelovanje Australije u ratovima u Afganistanu i Iraku "aktom agresije na muslimansku zajednicu u širem smislu". (hina/metro-portal)

15.02.2010. 10:12:55
Novi komentar
nužno
nužno