« Svijet
objavljeno prije 9 godina
STRAŠNO!

ISIL pred Palmirom, slijedi li još jedan kulturocid?

ISIL se ovoga tjedna opasno približio drevnoj Palmiri, "Veneciji pijeska", antičkom biseru u pustinji čije bi potencijalno uništenje predstavljalo neprocjenjiv gubitak za svjetsku kulturnu baštinu

Impresivna arhitektura drevne Palmire
Impresivna arhitektura drevne Palmire (Wikipedia)
Više o

ISIL

,

Palmira

ISIL je poznat po svom uništavanju drevnih gradova, a na nesreću svjetske kulture, njihov cilj je stvaranje države upravo u kolijevkama drevnih civilizacija - Iraku i Siriji. Tako su se prošlog tjedna približili na samo par kilometara drevnoj Veneciji pjeska - Palmiri.

Palmira je veliko bliskoistočno postignuće, grad kao nijedan drugi u Rimskom Carstvu, jedinstven s umjetničkog i kulturnog aspekta. U drugim gradovima glavnu su riječ vodile političke elite, dok je u Palmiri najvažniji bio stalež trgovaca. Njihovim vojnicima specijalnost je bila zaštita trgovačkih karavana kroz pustinju.

Poput Venecije, Palmira je stvorila golemu trgovačku mrežu, no u ovom je slučaju pustinja bilo njezino more, a deve njezini brodovi.

Bogatstvo stečeno trgovanjem s istokom Palmira je uložila u impresivne arhitektonske projekte u gradu.

Dobro očuvani ostaci svetišta palmirskim bogovima (Belov hram), široka ulica s kolonadama i kazalište i danas su očuvani. Arheološke iskopine ukazuju na nekad živu bliskoistočnu kulturu s upečatljivim vlastitim identitetom.

Palmirani su svoje monumentalne zgrade ponosno ukrašavali vlastitim semitskim pismom i jezikom umjesto da se oslanjaju na grčki i latinski - norme ondašnjeg antičkog svijeta.

Palmira je razvila vlastiti umjetnički stil, svoju klasičnu arhitekturu. Ukrasi na zgradama i način odijevanja govore o širokoj povezanosti s istokom i zapadom. Bila je to u ono doba kozmopolitska kultura.

No, sve će to najvjerojatnije završiti u ruševinama pod naletima maljeva i bagera islamskih militanata ...

17.05.2015. 10:15:00
Novi komentar
nužno
nužno