« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ALLMIGHTY DOLLAR

ISAF od talibana 'kupuje' mir

Talijani su plaćali nenapadanje, a problem je nastao kada su poginuli francuski vojnici koji nisu znali da se mir održava na takav način

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

ISAF

,

Eric Tremblay

NATO ne zna da su talijanski vojnici novcem plaćali mir u svome sektoru odgovornosti, komentirao je u četvrtak glasnogovornik saveza navode u tisku, koje je kao prihvaćenu praksu međunarodnih mirovnih snaga potvrdio visokopozicionirani afganistanski dužnosnik.

"To nije praksa protiv pobune (...) No afganistanska vlada može ponekad sklopiti lokalne dogovore. Ako toga ima, više to čini afganistanska vlada, nego međunarodne snage", rekao je general Eric Tremblay, glasnogovornik ISAF-a, dodavši kako on o tome "ne zna ništa".

Afganistanski visokopozicionirani dužnosnik je u izjavi za AFP, koju je dao pod uvjetom da ostane neimenovan, potvrdio takvu praksu kao vrlo proširenu među stranim vojnicima.

"Mnogo zemalja iz sastava NATO-a", koje su angažirane u Afganistanu, a među njima je i Italija, plaćaju pobunjenicima da ne napadaju njihove vojnike", rekao je. Tome ne pribjegavaju Britanci i Amerikanci, dodao je izvor i rekao da "zasigurno može potvrditi da su talijanske snage plaćale" nenapadanje u Sarubiju i pokrajini Herat.

Talijanska vlada odbacila je optužbe kao neutemeljene uz tvrdnje da "nikad nije odobrila ni pristala na bilo kakav oblik plaćanja talibanskih pobunjenika u Afganistanu".

Prema pisanju britanskog dnevnika The Times 10 francuskih vojnika ubijeno je u Afganistanu u kolovozu 2008., zato što su loše procijenili opasnost jer ih Talijani nisu upozorili da moraju talibanima platiti za nenapadanje. Times tvrdi da su talijanske obavještajne službe uplatile desetke tisuća dolara talibanima i lokalnim ratnim vođama.

Nekoliko vojnih izvora, koji su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani, kazalo je da su mir kupovali i kanadski vojnici u pokrajini Kandaharu na jugu Afganistana, te vojnici iz drugih zemalja. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 17:42:56
Novi komentar
nužno
nužno