« Biznis
objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana
BRAVO

IRB je predvodnik po ostvarenim rezultatima u EU programu Obzor 2020

Institut Ruđer Bošković (IRB) najuspješnija je javna znanstvena organizacija u Republici Hrvatskoj po ostvarenim rezultatima s obzirom na broj ugovornih i prijavljenih projekata

Institut Ruđer Bošković
Institut Ruđer Bošković (Arhiva)
Više o

IRB

,

Obzor 2020

Studija se odnosi na provedbu programa Obzor 2020. u razdoblju od 2014. do kraja 2021. godine te se u njoj analiziraju aktivnosti hrvatskih prijavitelja, ali i prijavitelja iz drugih zemalja članica Europske unije.

Prema Studiji koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) objavilo na svojim mrežnim stranicama u četvrtak, 8. 2. 2024., među svim sudionicima programa Obzor 2020. unutar tematskog prioriteta 'Izvrsna znanost' po financijskoj uspješnosti među deset najuspješnijih institucija, Institut Ruđer Bošković daleko odskače po broju ugovorenih projekata i financiranja.

Naime, u sklopu programa Obzor 2020 Institut je ukupno ostvario 38 projekata ugovorene vrijednosti 16.2 milijuna eura. Od toga, 2 su projekta ugovorena u prestižnom posebnom cilju Europskog istraživačkog vijeća (ERC), 10 projekata u sklopu Aktivnosti Marie Sklodowska-Curie, dok u sklopu vrlo kompetitivne aktivnosti istraživanja i inovacija (RIA aktivnosti) IRB ima ugovoren 21 projekt.

Povrh toga, analiza odnosa broja uspješnih projektnih prijava i ukupnog broja prijava objavljena u Studiji pruža uvid u najuspješnije prijavitelje. Unutar svake od skupina prijavitelja po organizacijskom obliku pojedini prijavitelji značajno odskaču i po broju prijava i po uspješnosti, i tu među znanstvenim organizacijama odskače Institut Ruđer Bošković.

''Ponosan sam na ova postignuća koja su rezultat marljivog rada i predanosti znanstvenika IRB-a. Njihov trud i rezultati jasno pokazuje važnost ulaganja u znanost. Naime, programi Obzor izuzetno su konkurentni. Tu se naši znanstvenici natječu s kolegama iz vrhunskih europskih institucija. Povrh izvrsnosti znanstvenika te inovativnosti istraživanja za ugovaranje projekata iz programa Obzor ključno je znanstvenicima osigurati izvrsne uvjete za rad što uključuje sofisticirane instrumente i suvremenu infrastrukturu. Zahvaljujući ulaganju u infrastrukturu IRB-a iz europskih strukturnih fondova, koje je prvo ovakvo ulaganje još od osnivanja IRB-a 1950. godine, nadamo se još boljim rezultatima kad će naši znanstvenici imati uvjete za rad kakve odavno imaju njihove europske kolege'' zaključio je ravnatelj IRB- a dr. sc. David M. Smith povodom objave Studije.

Iz objavljene Studije izdvajamo:

''Unutar tematskog prioriteta Izvrsna znanost, po financijskoj uspješnosti odskače Institut „Ruđer Bošković" s ugovorenih preko 10 milijuna eura u 27 projekata, od čega čak dva ERC projekta. Unutar tematskog prioriteta Izvrsna znanost, po financijskoj uspješnosti iznad ugovorenih 2 milijuna eura po prijavitelju prednjači pet ustanova: Institut „Ruđer Bošković" kao predstavnik istraživačkih institucija, zatim dvije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet elektrotehnike i računarstva te Prirodoslovno-matematički fakultet, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci i CARNet. Od navedenih, Institut „Ruđer Bošković" daleko odskače s ugovorenih preko 10 milijuna eura u 27 projekata, od čega čak dva u prestižnom posebnom cilju Europsko istraživačko vijeće (ERC).''

''Promatrajući vrlo kompetitivne aktivnosti istraživanja i inovacija (RIA aktivnosti) potrebno je skrenuti pozornost na najučestalije prijavitelje koji uz veliki interes za ovu vrstu aktivnosti (podnošenjem i više desetaka prijava) pokazuju i veliki potencijal. Među uspješnijim prijaviteljima RIA aktivnosti nalaze se Institut Ruđer Bošković (IRB), Prirodoslovno- matematički fakultet (SuZG PMF), Fakultet elektrotehnike i računarstva (SuZG FER) te Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (SuZG MEF) koji su podnijeli preko 30 prijava i ugovorili više od pet projekata u RIA aktivnostima."

''U Aktivnostima Marie Sklodowska-Curie nekoliko najučestalijih prijavitelja, tih također vrlo kompetitivnih projekata, podnijelo je od 30 do 60 prijava. Među njima predvodi Institut Ruđer Bošković (IRB), Prirodoslovno-matematički fakultet (SuZG PMF), Fakultet elektrotehnike i računarstva (SuZG FER) te Fakultet strojarstva i brodogradnje (SuZG FSB).''

''U programu EURATOM samo nekoliko hrvatskih prijavitelja ima ukupno devet projekata. Uspješnost ugovaranja projekata hrvatskih prijavitelja unutar programa EURATOM (pridruženog programu Obzor 2020.) posebno je prikazana u sljedećem grafikonu (Slika 44) u kojem je prikazano pet najuspješnijih prijavitelja po organizacijskom obliku. Ističe se Institut Ruđer Bošković s četiri ugovorena projekta.''

Za izradu studije koristili su se podatci dobiveni provođenjem anketa i intervjua s različitim dionicima vezanima uz projekte Okvirnog programa za istraživanje i inovacije - Obzor 2020. te podatci iz relevantnih podatkovnih izvora kao što je sustav za provedbu i praćenje projekata Europske komisije Community Research and Development Information Service (CORDIS), navedeno je u objavi MZO-a.

11.02.2024. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno