« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
ROBERT GATES:

Iranski nuklearni program je najveća prijetnja

Američka politika opet upire prstom u 'najveće neprijatelje svjetske sigurnosti', a iranska vlast poručuje da će 'srušiti globalnog silnika'

Robert Gates
Robert Gates (Getty Images)
Više o

SAD

,

Robert Gates

,

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

iranski nuklearni program

Američki ministar obrane Robert Gates danas je u govoru pred Ekonomskim klubom u Chicagu izjavio kako nuklearne ambicije Irana predstavljaju najvažniju prijetnju za svjetsku sigurnost.

"Iran me najviše brine jer se čini da nema scenarija koji bi dopustio optimizam iako su učinjene dobre stvari", kazao je Gates. Prijetnja ne leži samo u odlučnosti Irana da se opskrbi nuklearnim oružjem već i u "nesposobnosti međunarodne zajednice da osujeti tu odlučnost", smatra Gates.

"Ako ga se domognu, mogućnost utrke u nuklearnom naoružanju na Bliskom istoku postaje vrlo, vrlo stvarna", upozorio je američki ministar obrane i kazao kako nastoji uvjeriti druge zemlje, a posebice Rusiju, da iranska situacija ne prijeti samo SAD-u.

Ahmadinedžad poručuje kako će 'srušiti globalnog silnika'

Ponovno izabrani iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u četvrtak je izjavio da će njegova iduća vlada "srušiti globalnog silnika" (čest iranski politički termin za SAD) i time najavio čvršći teheranski pristup Zapadu nakon lipanjskih predsjedničkih izbora koji su i u Iranu i na Zapadu dovedeni u pitanje.

"Čim se uspostavi nova vlada, deset puta većih ovlasti nego prije, ući će na globalnu scenu i srušiti globalnog silnika", rekao je Ahmadinedžad na velikome skupu u gradu Mašhadu na sjeveroistoku zemlje. Iranski predsjednik, koji često govori protiv Zapada, rekao je da Iran želi logiku i pregovore, ali da su zapadne sile uvrijedile Irance i da se moraju ispričati.

Izvor: Hina

17.07.2009. 14:18:05
Novi komentar
nužno
nužno