« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
diplomatski preokret

Iranci zadovoljni pregovorima s Amerikancima

SAD inzistira na tome da Iran obustavi nuklearni program

Javier Solana izjavio je kako su pregovori s iranskim predstavnikom SDaidom Džalilijem bili nedovoljni
Javier Solana izjavio je kako su pregovori s iranskim predstavnikom SDaidom Džalilijem bili nedovoljni (Fabrice Coffrini / AFP)
Više o

SAD

,

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

Ženeva

,

Javier Solana

,

nuklearni program

,

Teheran

,

William Burns

,

Sean McCormack

,

State Department

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izrazio je danas da je zadovoljstvo ishodom subotnjih pregovora rekavši: – Pregovori su sami po sebi pozitivan korak, a oni u Ženevi posebno.

Uz stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačku, na pregovorima s Iranom prvi put u posljednjih 30 godina sudjelovao je i predstavnik SAD-a.
Agencija IRNA dodaje da je glavni iranski nuklearni pregovarač Said Džalili rekao kako želi da SAD i dalje sudjeluje u pregovorima, čiji je nastavak najavljen za idući mjesec, kako bi se postigli 'konkretniji rezultati' u rješenju nuklearnog i drugih regionalnih sporova.

Sjedinjene Države su nakon razgovora u Ženevi objavile da Teheran ima izbor između suradnje i sukoba te da pregovori s Washingtonom mogu početi samo ako Iran obustavi svoj sporni nuklearni program. – Mi se nadamo da iranski narod razumije da njihovi čelnici moraju birati između suradnje, koja će koristiti svima, i sukoba, koji može voditi samo daljnjoj izolaciji – rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack nakon razgovora u Ženevi kojima je prvi puta nazočio i američki državni podtajnik William Burns.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana rekao je nakon pregovora da Iran nije dao nikakav jasan odgovor na međunarodni prijedlog paketa poticaja u zamjenu za prekid nuklearnog programa.
– Nismo dobili jasan odgovor. Nismo dobili ni 'da' ni 'ne' i nadamo se da će on uskoro stići – rekao je Solana na konferenciji za novinare.

(Hina) 

20.07.2008. 14:33:34
Novi komentar
nužno
nužno