« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NOVI PROBLEMI

Iran želi zamjensko nuklearno gorivo

IAEA smatra da je zahtjev neprihvatljiv, a diplomati ne znaju radi li se o pokušaju odugovlačenja pregovora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Iran

,

IAEA

,

iranski nuklearni program

,

Mohamed El Baradei

,

obogaćivanje urana

Iran je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) poručio da želi novo nuklearno gorivo za teheranski reaktor prije nego pristane otpremiti većinu obogaćena uranija u Rusiju i Francusku, izjavili su u petak diplomati.

IAEA je u četvrtak zaprimila od Irana poruku za koju je rekla da je to početan odgovor na nacrt sporazuma o nuklearnom gorivu, a zapadni diplomati izjavili su, pod uvjetom da ostanu neimenovani, da su zapadne sile u toj poruci otkrile iranski zahtjev za trenutačan pristup nuklearnom gorivu te da je to neprihvatljivo.

"Iranci žele dobiti gorivo obogaćeno uranom za svoj reaktor prije nego ga pošalju u inozemstvo, a to jednostavno nije prihvatljivo", rekao je jedan diplomat za Reuters, a drugi je potvrdio da je to točno. Diplomati su izjavili da nije jasno je li iranski prijedlog ozbiljan ili Iranci samo pokušavaju odugovlačiti pregovore.

U skladu s nacrtom sporazuma, koji je u početku listopada u Beču izradio glavni direktor IAEA-e Mohamed El Baradei nakon bečkih razgovora s predstavnicima Irana, SAD-a, Francuske i Rusije, Iranci bi trebali slati niskoobogaćen uran na daljnju obradu u inozemstvo te se nakon toga njime koristiti u svojem istraživačkom reaktoru.

Planom o suradnji s IAEA-om predviđeno je da Iranci do kraja 2009. Rusiji u jednoj pošiljci predaju 1.200 kg niskoobogaćena urana. Moskva bi ga trebala obogatiti na 19,75 posto i tako obrađena vratiti Irancima. (hina/metro-portal)

30.10.2009. 21:50:24
Novi komentar
nužno
nužno