« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
potvrđeno

Iran spreman za razmjenu urana

Kontroverzni iranski čelnik ne prestaje se pozivati na pravo te zemlje na nuklearni program

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

Rusija Iran

,

uran iran

,

iaea iran

,

Iran sankcije

Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u srijedu je potvrdio spremnost Irana da svoj niskoobogaćen uran razmijeni s nekom drugom državom za visokoobogaćen fisijski materijal.

Poslije sastanka svoje vlade Ahmadinedžad je za državnu televiziju rekao da se nekoliko zemalja zanima za takvu razmjenu s Iranom.

Predsjednik je rekao da će Iran biti spreman razgovarati s bilo kojom zemljom i poslati svoje stručnjake na tehničke razgovore. Pritom je isključio mogućnost razgovora s Izraelom.

Iran planira 19. listopada u Beču, u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju, razgovarati o svojoj inicijativi da razmijeni 3,5 posto obogaćen uran iz svoje tvornice u Natanzu za 20 posto obogaćen materijal iz inozemstva.

Inspektori IAEA-e će 25. listopada obići iransku nuklearnu tvornicu u Komu, čije je postojanje nedavno otkriveno te je Zapad ponovo upozorio Islamsku Državu protiv nedopuštenih nuklearnih aktivnosti.

Iako već trpi međunarodne sankcije i od država Zapada prima upozorenja da bi mogao biti dodatno sankcioniran, Iran se redovito poziva na svoje pravo na nuklearni program i tvrdi da ga razvija isključivo u civilne, a ne u vojne svrhe. (hina/metro-portal)

07.10.2009. 16:35:01
Novi komentar
nužno
nužno