« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
CLINTON:

Iran predstavlja globalnu opasnost

Clinton je predložila jačanje NPT-a s uvođenjem "automatskih kazni" za kršenje njegovih odredbi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Iran

,

pregovori SAD Iran

,

mir u svijetu

,

nuklearno naoružanje

,

14. studenoga

Nuklearne ambicije Irana dovode svijet u opasnost, upozorila je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton na UN-ovoj konferenciji o neširenju nuklearnog oružja i pozvala na snažniji međunarodni odgovor na prijetnju koja dolazi iz Teherana.

Clinton je ocijenila da je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji je govorio prije nje, ponudio iste "umorne, lažne optužbe", dodajući kako se Iran "izruguje pravilima" Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), čija je revizija tema jednomjesečne konferencije UN-a, te kako će "Iran učiniti sve što može da izbjegne odgovornost".

Iran, po njezinim riječima, "cinički tv rdi da poštuje NPT, iako krši njegove sigurnosne odredbe, proširuje svoj program obogaćivanja uranija, ne surađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i ignorira rezolucije Vijeća sigurnosti UN".

Iran i Sjevernu Koreju, ona je nazvala otpadnicima od režima NPT-a, navodeći da se Pjongjang "povukao iz NPT-a kada je uhvaćen u laži, a kasnije je objavio i dvije nuklearne probe".

Prijeteći novim, strožim sankcijama Iranu, koje se trenutačno razmatraju među članovima Vijeća sigurnosti UN, Clinton je rekla da ćemo "na kraju, svi biti suđeni ne po riječima, nego po djelima".

"Iran je jedina zemlja u ovoj dvorani za koju je odbor guvernera IAEA utvrdio da ne poštuje sigurnosne obveze, te da prkosi Vijeću sigurnosti i IAEA", istakla je.

"Pozivam Iran da se pridruži ostalim izaslanstvima, kako bi ispunili našu obvezu izgradnje sigurnijeg svijeta", naglasila je.

Clinton je predložila jačanje NPT-a s uvođenjem "automatskih kazni" za kršenje njegovih odredbi, umjesto spore diplomatske procedure.

Ističući da "predstavlja predsjednika i zemlju koji žele u budućnosti svijet bez nuklearnog oružja, ali će ga zadržati dok ono postoji i drugdje", Clinton je objavila novu inicijativu SAD-a za "transparentnost" zaliha nuklearnog oružja, u sklopu koje će Washington objaviti podatke o svojim zalihama, koji su do sada bili povjerljive prirode.

One je također obećala milijune dolara pomoći zemljama koje žele mirnodopsku nuklearnu energiju, kao i korake za pretvaranja Bliskog istoka u zonu bez nuklearnog oružja.

Konferencije o reviziji NPT-a, koja se održava svakih pet godina, okupila je u New Yorku izaslanstva 189 zemalja a trajat će do 28. svibnja. Posljednja takva konferencija , održana 2005., završila je neuspješno, bez konsezusa o zaključcima.(hina/metro-portal)

04.05.2010. 07:11:00
Novi komentar
nužno
nužno