« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Iran pozitivno odgovara ako su Amerikanci iskreni

Odgovor je stigao uoči roka o zamrzavanju programa o nuklearnom oružju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

Službeni Teheran pozitivno će odgovoriti Sjedinjenim Državama ako su one doista zauzele nov pristup prema Iranu, rekao je u ponedjeljak za američku televiziju predsjednik Islamske Republike Mahmud Ahmadinedžad, javljaju agencije.

U intervjuu za NBC News, snimljen u Iranu, Ahmadinedžad je također rekao kako se naftna tržišta precjenjuju, a po njegovu mišljenju čini se to, djelomice i u svrhu manipulacije, prenosi Reuters.

"Danas vidimo novo ponašanje SAD-a i američkih dužnosnika", rekao je Ahmadinedžad dodavši kako je sada temeljno pitanje je li taj novi pristup doista nov ili je nastavak staroga, prenosi agencija AFP. "Ako je riječ o nastavku ... iranski narod se mora braniti, svoje interese također. No ako pristup donosi promjene, suočit ćemo se s novom situacijom i iranski narod odgovorit će pozitivno", rekao je.

Ahmadinedžad je intervju dao uoči roka, koji istječe u subotu, u kojem Iran treba odgovoriti na incijative SAD-a i pet drugih svjetskih sila koje od njega traže zamrzavanje programa nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija i drugu pomoć.

Teheran godinama inzistira da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski, dok Zapad, predvođen Washingtonom takve tvrdnje redovito dovodi u pitanje. I za NBC je Ahmadinedžad ponovio da je svrha iranskog nuklearnog programa isključivo energetika. (HINA)

28.07.2008. 22:09:08
Novi komentar
nužno
nužno