« Svijet
objavljeno prije 15 godina
DJELOMIČNO, ALI IPAK

Iran ponavlja prebrojavanje glasova

Vijeće čuvara, skupina 12 vjerskih dužnosnika i stručnjaka za islamsko pravo, pristalo je na djelomično ponavljanje brojanja glasobva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

ponovno prebrojavanje glasačkih listića

,

iranski izbori

,

Vijeće čuvara

Iransko Vijeće čuvara, 12 delegata među kojima su vjerski dužnosnici i stručnjaci za islamsko pravo, a nadležno je i za potvrdu izbornih rezultata, pripravno je ponovno prebrojati neke glasačke kutije s nedavnih predsjedničkih izbora, ali samo na biralištima za koja su kandidati ustvrdili da je na njima bilo nepravilnosti, prenijela je iranska državna televizija. Vijeće je odlučno odbilo mogućnost ponavljanja izbora.

Objavljeni izborni rezultati, prema kojima je Mahmud Ahmadinedžad odnio uvjerljivu pobjedu, uzrokovali su najsnažnije nerede u Teheranu u posljednjih 10 godina u kojima je smrtno stradalo najmanje sedam osoba. Pobornici reformističkog kandidata Hoseina Musavija tvrde kako su rezultati namješteni kako bi pobijedio konzervativni Ahmadinedžad.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad tijekom svog prvog putovanja u inozemstvo nakon kaosa u zemlji, nije se zamarao izbornim rezultatima. S govornice summita Šangajske organizacije za suradnju (SCO), napao je SAD poručivši kako "je očito da je doba imperija prošlo i da se neće vratiti". U pogledu svjetske gospodarske i financije krize je ustvrdio da su neizbježne radikalne promjene.

Izvor: Hina

16.06.2009. 14:26:02
Novi komentar
nužno
nužno