« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
HAMENEI UVJERAVA

Iran ne želi biti nuklearna sila

"Iran ne nastoji doći u posjed nuklearnog oružja. Želimo da se ukine prevlast (u svijetu) utemeljena na nuklearnom oružju koje posjeduju velike sile", rekao je Ali Hamenei

ali hamnei ajatolah
Više o

Iran nuklearni program

,

Ali Hamenei

,

Iran sankcije

,

Hormuški tjesnac

Iran želi da se okonča prevlast utemeljena na nuklearnom oružju kakvu prakticiraju velike sile, i upravo zbog toga nema nikakvu namjeru i sam postati nuklearnom silom, rekao je ajatolah Ali Hamenei, prenosi Hina.

"Iran ne nastoji doći u posjed nuklearnog oružja. Želimo da se ukine prevlast (u svijetu) utemeljena na nuklearnom oružju koje posjeduju velike sile", rekao je Hamenei.

Naglasio je da je nuklearna energija direktno vezana uz iranske nacionalne interese, a Teheran godinama ponavlja da razvija nuklearni program u isključivo civilne, mirnodopske svrhe.

Ajatolah Hamenei je u svom govoru osudio ubojstvo iranskih nuklearnih znanstvenika i pritisak zapadnih zemalja, ocijenivši da se radi o "znaku slabosti naših neprijatelja".

Hamenei se o pitanju iranskog nuklearnog programa očitovao dan nakon što je misija izaslanstva Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Teheranu završila neuspjehom.

Vođa izaslanstva IAEA u Iranu Herman Nackaerts izjavio je u srijedu novinarima po povratku u Beč da izaslanstvu nije bio dozvoljen pristup vojnom postrojenju u Paršinu te da dvodnevni posjet nije urodio dogovorom s Teheranom oko nastavka pregovora o spornom nuklearnom programu.

IAEA za sada ne navodi kako će odgovoriti na taj neuspjeh o kojemu će raspravljati na sjednici vijeća guvernera 5. ožujka, al naglašava svoje "razočaranje" ponašanjem Teherana.

Dvodnevni posjeta visokog izaslanstva IAEA Teheranu 20. i 21. veljače bio je ocijenjen misijom "posljednje prilike" za Iran. Ishod ovog posjeta izaslanstva IAEA vjerojatno će povisiti ionako znatne napetosti između Irana i zapadnih sila, koje su u posljednje vrijeme pojačale sankcije protiv iranskog režima, a Izrael i SAD nisu isključili mogućnost uporabe sile ako sankcije ne zaustave Iran u proizvodnji atomske bombe.

22.02.2012. 13:54:24
Novi komentar
nužno
nužno