« Svijet
objavljeno prije 14 godina
UBLAŽAVANJE KRIZE

Iran najavio trilateralni sastanak o razmjeni uranija za gorivo

Službeni Teheran je najavio da će u nedjelju biti održan trojni sastanak ministara vanjskih poslova Irana, Turske i Brazila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

sastanak

,

nuklearno gorivo

Na njemu će biti nastavljeni razgovori o razmjeni za iransko nuklearno gorivo, izvijestila je novinska agencija ISNA.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast agenciji ISNA je rekao da će se sastanak trojice ministra vanjskih poslova, iranskog Manušera Motakija, turskog Ahmeta Davutoglua i brazilskog Celsa Amorima, održati u nedjelju u Istanbulu.

Po planu Međunarodne agencije za atomsku energije (IAEA) od prošlog listopada iranski niskoobogaćeni uranij trebao se izvesti u Rusiju na dodatno obogaćivanje, a potom u Francusku na preradu u gorivo za teheranski reaktor za medicinska istraživanja.

Nakon što uključene strane nisu uspjele provesti plan IAEA-e, posredovali su Turska i Brazil i na posljednjem sastanku u svibnju uvjerile Iran da pohrani 1200 kilograma svog uranija u Turskoj dok se ne isporuči gorivo za reaktor.

Taj dogovor zapadne zemlje nisu prihvatile kao dovoljan i Iranu svejedno nametnule nove sankcije. Iako dogovor o razmjeni ne riješava sedam godina dug spor oko iranskog programa obogaćivanja uranija promatrači ga vide kao korak prema ublažavanju krize i otvaranju puta za nove diplomatske napore. (hina/metro-portal)

24.07.2010. 19:49:24
Novi komentar
nužno
nužno