« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Otkrijte tajnu

Iran mora odgovoriti na pitanja o nuklearnom programu

Na sastanku predstavnika Irana i SAD-a 1. listopada glavna tema bit će nuklearni program koji se drži u strogoj tajnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

nuklearni program

,

State Department

"Jasno smo dali do znanja Irancima da se bilo koji pregovori u kojima mi sudjelujemo moraju izravno baviti nuklearnim pitanjima", rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton u Washingtonu.

Pregovori su zakazani za 1. listopada, a osim Irana i SAD-a, na njemu će sudjelovati i Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Njemačka, članice tzv. skupine P5+1.

Po najavi State Departmenta, predviđeno je da se razgovori održe na razini političkih direktora ministarstva vanjskih poslova. Za sada nije određeno mjesto sastanka, a mediji u SAD navode da će se vjerojatno održati u Europi ili Turskoj.

"Iran je kazao da ima niz pitanja o kojima želi raspravljati s nama. No, ono što nas zanima je razgovarati s njima o pitanjima koja okružuju njihov nuklearni program i ambicije", rekla je Clinton u obraćanju novinarima nakon susreta s urugvajskim predsjednikom Tabare Vazquezom u State Departmentu.

Iran je prošloga tjedna objavio da s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačkom želi razgovarati o cijelom nizu pitanja, uključujući globalno nuklearno razoružanje i mirovne pregovore između Izraela i Palestinaca.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadineđad i drugi čelnici u Teheranu insistiraju na pravu Irana da razvija svoj nuklearni program, tvrdeći da ima miroljubivu namjenu, dok Zapad strahuje da Iran razvija nuklearno oružje.

"Mi nemamo iluzija o iranskoj vladi", rekla je Clinton. "Cilj je da se sastanemo i objasnimo Irancima, oči u oči, izbor koji Iran ima, i vidimo je li se Iran spreman angažirati", kazala je.

Naglasila je da pregovori predstavljaju ispunjenje obećanja predsjednika Baracka Obame o diplomatskom angažiranju s Iranom.

Skupina P5+1 u travnju je obnovila, dugo prisutnu, ponudu Iranu za diplomatske i druge poticaje u zamjenu za odustajanje od obogaćivanja urana, no režim u Teheranu i dalje nastavlja s nuklearnim programom.

U prošlotjednom pristanku na sveobuhvatne pregovore s velikim silama, Iran je zanemario nuklearno pitanje.

Vijeće sigurnosti UN-a Iranu je do sada uvelo tri kruga sankcija, a SAD je najavio inicijativu za njihovo pooštrenje ne donesu li pregovori pozitivnog rezultata.

Izvor: Hina

16.09.2009. 09:35:27
Novi komentar
nužno
nužno