« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
NOVE TENZIJE NA POMOLU?

Iran izjavio da još nema potrebe da zatvore Hormuški tjesnac

"Danas ne moramo zatvarati Hormuški tjesnac jer nadziremo Omansko more i možemo kontrolirati pomorski i naftni prolaz" kaže zapovjednik iranske mornarice

Fotografija vijesti
Više o

Iran

,

sankcije

,

ratna mornarica

,

Hormuški tjesnac

Zatvaranje Hormuškog tjesnaca vrlo je lako za iranske oružane snage ali zasad nije potrebno, izjavio je u srijedu admiral Habibolah Sajari, zapovjednik iranske mornarice na tv postaji na engleskom Press-TV, javlja Hina.

"Svi znaju koliko je tjesnac važan i potpuno je pod nadzorom Islamske Republike Iran", istaknuo je admiral Sajari. "Zatvoriti tjesnac je vrlo lako za iranske oružane snage, lako kao popiti gutljaj vode", dodao je on.

"No, danas ne moramo zatvarati tjesnac jer nadziremo Omansko more i možemo kontrolirati pomorski i naftni prolaz", dodao je on. "Nastojimo utvrditi sigurnost i stabilnost u regiji. S tim manevrima, zemlje u regiji shvaćaju da se s našim vojnim kapacitetima prijelaz može nastaviti" kroz tjesnac, nastavio je on.

Iranska mornarica počela je prošle subote 10-dnevne pomorske vojne vježbe oko Hormuškog tjesnaca kojim prolazi 40 posto svjetskog naftnog pomorskog prometa. Pomorske snage raspoređene su na istoku tjesnaca, u Omanskom moru te u Adenskom zaljevu kao i u Indijskom oceanu.

"Uvedu li se sankcije na izvoz iranske nafte, nijedna kap nafte neće proći kroz Hormuški tjesnac", upozorio je u utorak prvi potpredsjednik iranske vlade Mohamed Reza Rahimi. Sjedinjene Države i neke europske zemlje razmišljaju o uvođenju sankcija na izvoz iranske nafte zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

28.12.2011. 10:37:43
Novi komentar
nužno
nužno