« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MAHMUD AHMADINEDŽAD:

Iran će odgovoriti na sankcije, a velike sile će požaliti

Sankcije neće nauditi Iranu, poručio je Ahmadinedžad i dodao kako komentari Hillary Clinton nisu mudri pa ih ne shvaćaju ozbiljno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

iranski nuklearni program

,

Iran sankcije

,

Manušer Motaki

Teheran će odgovoriti velikim silama na nove sankcije, rekao je u utorak predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, dodajući da će one zbog toga požaliti te je poručio kako je još moguća razmjena urana, dok je istodobno visoki iranski dužnosnik izjavio da Iran želi nuklearnom energijom opskrbljivati susjede.

"Naravno, bude li tko djelovao protiv Irana, naš će odgovor konačno biti tako oštar da će oni požaliti", rekao je predsjednik na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

"Sankcije neće nauditi Iranu", rekao je Ahmadinedžad pošto je dan prije američka državna tajnica Hillary Clinton ocijenila da se Iran kreće prema vojnoj diktaturi pa bi zato nove UN-ove sankcije trebale biti usmjerene protiv Iranske revolucionarne garde.

"Njezine komentare ne uzimamo ozbiljno", i "njezini komentari nisu mudri", rekao je Ahmadinedžad uz naglasak da Sjedinjene Države imaju oko 300.000 vojnika na Bliskom istoku i upletene su u razne ratove, dok iza Irana stoji 70 milijuna njegovih stanovnika.

Iran je imao dobru volju izvoziti uran kako bi se obogaćivao u inozemstvu no nije bilo dobre volje druge strane, rekao je i ponovio da je Iran čak i danas spreman na takvu razmjenu "čak i s Amerikom", ako bilo koja od tih zemalja pruži potrebne uvjete.

Motaki je izjavio kako se upravo SAD na području Bliskog istoka ponaša kao vojna diktatura - upletena je u brojne sukobe, odgovorna za smrti stotina tisuća nevinih ljudi, poglavito u Iraku i Afganistanu, te se trudi destabilizirati čitavu regiju.Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki također je komentirao izjave američke državne tajnice i to one o tome kako Iran postaje vojna diktatura.

"Žao nam je što američka državna tajnica pokušava prikriti činjenično stanje lažima, te što pokušava skrenuti pažnju s gorućih pitanja na neistinite i prenapuhane teme", rekao je Motaki. Dodao je kako je upravo Iran prihvatio i zbrinuo milijune izbjeglica iz Iraka i Afganistana nakon što je te dvije zemlje SAD prvo bombardirao, a zatim i okupirao.

Motaki je državnoj tajnici Clinton poručio da "barem jednom pokuša otvoriti oči i sagledati stvarnost cijele bliskoistočne regije", dodavši kako zemlje iz te regije nikada neće povjerovati u neistine koje redovito propagira američka administracija.

Iran je prošli tjedan sam počeo obogaćivati uran do 20 posto. U Ženevi je visoki iranski dužnosnik Mohamad Džabad Laridžani u utorak rekao da Iran gradi drugu nuklearnu centralu i želi postati dobavljač centrala i nuklearnoga goriva za susjedne zemlje.

"Želimo ulagati u to područje i biti dobavljači nuklearnih centrala i goriva za druge zemlje u regiji", rekao je Laridžani.

16.02.2010. 19:22:56
Novi komentar
nužno
nužno