« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
PREDATOR POSTAO LOVINA

Irački militanti hakiraju američke bespilotne letjelice

Šijitski borci u Iraku, koristeći softver poput SkyGrabbera, dostupnog već za 25,95 dolara na internetu, redovito hvataju emitiranje video-snimaka s letjelica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

Irak

,

Afganistan

,

letjelica predator

,

irački militanti

,

skygrabber

,

letjelica reaper

Militanti u Iraku koriste softver od 26 dolara (135kn) da bi presretali žive video-snimke američkih bespilotnih letjelica Predator, koje im mogu pružiti informacije potrebne da izbjegnu ili nadziru američke vojne operacije, piše u četvrtak The Wall Street Journal.

Visoki vojni i obavještajni dužnosnici kazali su da su šijitski pobunjenici, koje podržava Iran, presreli video-snimke emitirane uživo koristeći nezaštićene komunikacijske linije nekih od bespilotnih letjelica.

Šijitski borci u Iraku, koristeći softverske programe kao što je SkyGrabber, dostupne već za 25,95 dolara na internetu, redovito hvataju emitiranje video-snimaka s letjelica, prema navodima osobe upoznate s izvješćima o tom pitanju, navodi WSJ.

Američki dužnosnici kažu kako nema dokaza da su militanti bili u stanju preuzeti nadzor nad bespilotnim letjelicama ili na drugi način ometati njihove letove. Ipak, presretanje komunikacija Predatora može američkim neprijateljima dati prednost na ratištu, s uklanjanjem elementa iznenađenja u pojedinim misijama ili olakšati pobunjenicima da utvrde koje su ceste i zgrade pod američkim nadzorom. Presretanje ukazuje na potencijalnu ranjivost rastuće mreže bespilotnih letjelica, koje su postale ključno američko oružje u Afganistanu i Pakistanu.

Obamina administracija snažno se oslanja na bespilotne letjelice, jer one omogućuju sigurno praćenje i izvođenje udara na pobunjeničke ciljeve u područjima gdje bi slanje američkih vojnika bilo politički neodrživo i previše rizično. Američki vojnici u Iraku otkrili su problem krajem 2008. kada su uhitili šijitske militantne čiji je laptop sadržavao datoteke s video snimkama bespilotnih letjelica.

U srpnju ove godine, američki vojnici našli su presretnute video snimke s Predatora u drugom laptopu militanata, pa su neki dužnosnici zaključili da militantne skupine koje obučava i financira Iran, redovito presreću video snimke s letjelica. Visoki američki vojni dužnosnik kazao je za WSJ da je James Clapper, šef obavještajne službe Pentagona, ocijenio da presretanje predstavlja nedostatak za sigurnost mreže bespilotnih letjelica.

"To se pokazalo kao ranjivost. Nije počinjena šteta prema vojnicima, niti je kompromitirana neka misija kao rezultat toga, ali to je problem koji treba riješiti i mi to činimo", rekao je dužnosnik. Visoki vojni i obavještajni dužnosnici kazali su da SAD radi na šifriranju svih emitiranja video snimaka bespilotnih letjelica iz Iraka, Afganistana i Pakistana, ali su dodali kako još nije jasno je li problem u cijelosti riješen.

Neki od najdetaljnijih dokaza presretanja otkriveni su u Iraku, ali američki protivnici presretali su video snimke bespilotnih letjelica i u Afganistanu, prema osobama upoznatim s tim pitanjem.Te tehnike mogu se koristiti na drugim mjestima gdje SAD koristi bespilotne zrakoplove, poput Pakistana, Jemena i Somalije, rekli su američki dužnosnici.

Šijitski borci u Iraku, koristeći softverske programe kao što je SkyGrabber, dostupne već za 25,95 dolara na internetu, redovito hvataju emitiranje video-snimaka s letjelica

Pentagon upravo razmješta rekordan broj bespilotnih letjelica u Afganistanu, kao dio Obamine odluke o slanju pojačanja u tu zemlju. General David Deptula, koji vodi program bespilotnih zrakoplova, izjavio je da će neke od letjelica imati novi sofisticirani sustav kamera Gorgon Stare, koji će slati najmanje 10 odvojenih video-snimaka istodobno.

Letjelice Predator proizvodi tvrtka General Atomics Aeronautical Systems iz San Diega, čija glasnogovornica zbog sigurnosnih razloga nije htjela komentirati "konkretne mogućnosti i ograničenja slanja podataka". Ratno zrakoplovstvo stalno povećava uporabu bespilotnih letjelica, koje čine 36 posto zrakoplova naručenih u prijedlogu proračuna za 2010.

Ratno zrakoplovstvo kupuje stotine letjelica Reaper, noviji model, brži i bolje naoružan od Predatora, čija je cijena po komadu između 10 i 12 milijuna dolara. U General Atomicsu očekuju prodaju 375 Reapera. (hina/metro-portal)

18.12.2009. 14:43:17
Novi komentar
nužno
nužno