« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
NIJE ŠALA

Ipak jeftiniji plin od 1. travnja

Plin za kućanstva s početkom travnja mogao bi pojeftiniti za 15 do 25 lipa po prostornom metru, odnosno prosječno za sedam do deset posto,

Plin bi mogao biti i 10 posto jeftiniji
Plin bi mogao biti i 10 posto jeftiniji (FreeDigitalPhotos)
Više o

cijena plina

,

HERA

,

jeftiniji plin

,

plin za kućanstva

Vlada je na današnjoj sjednici donijela dvije odluke koje u konačnici utječu na cijenu plina za kućanstva. Prema odlukama Vlade, proizvođač plina na području Hrvatske, odnosno INA dužna je prodavati plin opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) po cijeni od 0,1715 kuna po kilovatsatu (kWH), što je gotovo 7 posto manje od dosadašnjih 0,1842 kune po kWh.

Nadalje, HEP je, kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu, dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstva po cijeni od 0,2289 kuna po kWh, što je gotovo 12 posto manje od dosadašnjih 0,2595 kuna po kWh.

Regulator, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) mora do kraja mjeseca odlučiti u kojoj mjeri koji distributer pojeftinjuje plin, jer se u tu cijenu ugrađuju i troškovi distributera, objasnio je.

Procjena je Ministarstva gospodarstva da će cijene za građane biti niže između 15 i 25 lipa po prostornom metru, odnosno prosječno od sedam do deset posto

12.03.2015. 16:21:00
Novi komentar
nužno
nužno